Jeesuksen Poikana olemisen merkitys

Jeesus Jumalan Poikana.

Mitä tarkoittaa, että Jeesus on Jumalan Poika? Miksi kaikkeuden kakkonen (Matt.28:18, 1.Kor.15:27-28) kutsutaan Jumalan Pojaksi? Mistä Jeesuksen poikana oleminen sai alkunsa? Miten hän voi olla Jumalan ainosyntyinen Poika, vaikka maailmassa on tätä nykyä miljoonia ihmisiä jotka tunnustavat olevansa Jumalan poikia?

Mielestäni nuo ovat erittäin tärkeitä ja ajankohtaisia kysymyksiä. Ne pistävät todellakin miettimään, että miten joku voi olla Jumalan poika, jos hänen uskotaan olevan tuo sama ainoa Jumala jonka oma hän on.

Sellainen ei tietenkään käy päinsä, että joku on jonkun toisen oma, ja samanaikaisesti, ei sittenkään sen toisen oma, vaan itsensä oma, koska toisinaan luullaan ja opetetaan, että HE ovatkin HÄN, samassa olemuksessa. Eihän Isä ja Poika pystyisi olemaan Isä ja Poika, mikäli he olisivat yksi ja sama olemus. Tästä huolimatta suurin osa maailman kirkoista opettaa, että heillä on yksi ja sama olemus. He joutuvat opettamaan yhden olemuksen oppia, omaksi puolustuksekseen, koska Raamattu sanoo, että Jumala on vain yksi (5.Moos.6:4, Mark.12:29). Mutta Raamattu ei opeta että Jumala on kolme, saatikka että HÄN on kolmen persoonan olemus. Koska Isä ja Poika rakastavat toisiaan, he ovat tietenkin kaksi eri olemusta.

On helppo ymmärtää, miten joku voi olla jonkun toisen poika, silloin kun muistaa että poikana oleminen saa aina alkunsa jostakin, biologisessa merkityksessä siittämisen ja synnyttämisen kautta, ja hengellisessä merkityksessä luomisen kautta. Poikana olemista ei voi koskaan esiintyä ilman jonkun isyyttä. Näin on sekä biologisessa että hengellisessä merkityksessä. Tässä Jeesus korostaa rukouksessa Jumalan hengellistä isyyttä:

“Isä… he tuntevat sinut, joka yksin olet totinen Jumala…” (Joh. 17:1,3).

Jeesus sai alkunsa Jumalastaan, Isästään, ennen kuin maailmaa oli luotu. Samaisesta syystä Jeesus on kutsuttu Jumalan ainutsyntyiseksi pojaksi (Joh.3:16). Sanat ”syntynyt” ja ”luotu” ovat pitkälti synonyymeja toisilleen. Kaikki luodut ovat syntyneet, ja kaikki syntyneet ovat luomuksia. Sama ajatus tulee esille seuraavassa jakeessa jossa puhutaan Jeesuksesta synnyttäjänä (vaikka hän ei synnytä samalla tavalla kuin raskaana olevat naiset):

“Kaikki on saanut syntynsä hänen kauttaan, ja ilman häntä ei ole syntynyt mitään, mikä syntynyt on” (Joh. 1:3).

Emme voi ottaa kirjaimellisesti sanan “kaikki”, koska Jeesus ei ole voinut synnyttää/luoda itsensä, saatikka oman taivaallisen Isänsä joka hänet synnytti/loi.

Seuraavissa Jeesuksen sanoissa (profeetan kautta) tulee hyvin esille miten Jeesuksesta tuli Jumalan synnyttämä, jopa ennen maailman luomista:

“Ennenkuin syvyyksiä oli, SYNNYIN MINÄ, ennenkuin oli lähteitä, vedestä rikkaita” (Snl. 8:24).

“Ennenkuin vuoret upotettiin paikoilleen, ennen kukkuloita, SYNNYIN MINÄ…” (Snl. 8:25).

Myös Jumala laittoi kortensa kekoon, tunnustamalla että oli synnyttänyt ensimmäisen poikansa (joka silloin oli hänen ainosyntyinen, luomakunnan esikoinen):

“Sillä kenelle enkeleistä hän koskaan on sanonut: ”Sinä olet minun Poikani, tänä päivänä MINÄ SINUT SYNNYTIN”; ja taas: ”Minä olen oleva hänen Isänsä, ja hän on oleva minun Poikani”?” (Heb. 1:5).

“Niinpä Kristuskaan ei itse korottanut itseänsä ylimmäisen papin kunniaan, vaan hän, joka sanoi hänelle: ”Sinä olet minun Poikani, tänä päivänä MINÄ SINUT SYNNYTIN” …” (Heb. 5:5).

Ymmärrän toki että nykykristikunnan on vaikea uskoa ja hyväksyä, että Jeesuksella oli alkunsa ja syntymänsä jo ennen maailman luomista, etenkin kun Jumala loi kaiken Poikansa kautta. Mutta nyt on tullut aika hyväksyä se totuus, että Jeesus on Jumalan ”ainutsyntyinen” ja ”ainokainen” poika, vain ja ainoastaan siinä mielessä, että hän on ainut jonka Jumala on itse luonut, ilman Poikansa läsnäoloa. Millään muulla tavalla Jeesus ei voi olla Jumalan “ainutsyntyinen Poika”, paitsi sillä tavalla että hän on ainut jonka Jumala on itse luonut ennen maailman luomista.

Ja nyt maailmankaikkeuden kakkosena, sai itse Poikakin luoda kaiken muun olevaisen, silloin kun Jumalan voimavaikutus, Pyhä Henki, virtasi hänen olemuksensa läpi. Sillä varma on, että Poika ei vieläkään elä omasta voimastaan, vaan Jumalan voimasta, aivan samalla tavalla kuin mekin (2.Kor.13:4).

Raamattu sanoo, että ”jokainen, joka rakastaa, on Jumalasta syntynyt” (1.Joh. 4:7). Koska Jeesuskin rakastaa, hänkin on syntynyt Jumalasta. Tästä Jeesuksen rakkaudesta ei ole koskaan ollut epäilyksiä, sillä hän rakasti aina (ja yhä rakastaa) ilman rajoja. Sen myötä voisi uskoa, että kaikki jotka ovat Jeesuksen opetuslapsia rakastavat muita ihmisiä, sekä sanoin ja teoin. Silloin hekin ovat uudestisyntyneitä ja tulleet Jumalan pojiksi ja tyttäriksi, koska ”jokainen joka rakastaa, on Jumalasta syntynyt”.

Jeesus on sanonut meille, että me olemme hänen veljiään ja sisariaan mikäli teemme hänen Isänsä tahdon (Matt.12:50). Ja koska hän oletti että me uskovaisina teemme hänen Isänsä tahdon, hän tunnusti että hänen Isänsä on meidän Isämme, ja hänen Jumalansa on meidän Jumalamme. Jeesus sanoi Marialle:

”… mene minun veljieni tykö ja sano heille, että minä menen ylös, MINUN ISÄNI TYKÖ ja TEIDÄN ISÄNNE TYKÖ, ja MINUN JUMALANI TYKÖ ja TEIDÄN JUMALANNE TYKÖ”  (Joh. 20:17).

Jeesuksesta sanotaan, että hän on “näkymättömän Jumalan kuva” ja “esikoinen ennen kaikkea luomakuntaa” (Kol. 1:15). Luomakunnan esikoinen on tietenkin luomakunnan ensimmäiseksi luotu ja osa luomakuntaa. Ensimmäisen syntymänsä kautta Jeesus on osa luomakuntaa. Jos Jeesus ei olisi osa luomakuntaa, hän ei pystyisi olemaan luomakunnan ensimmäinen. Jeesus, meidän veljemme, hän on “esikoinen monien veljien joukossa” (Room. 8:29).

Jumalan Poika, Jeesus Kristus, kuten kaikki muutkin veljet, ovat kaikki saaneet alkunsa yhdestä ainoasta Jumalasta:

“Sillä sekä hän, joka pyhittää, että ne, jotka pyhitetään, ovat kaikki alkuisin yhdestä. Sentähden hän ei häpeä kutsua heitä veljiksi…“ (Heb. 2:11).

Milloin olet lukenut  Raamatusta että taivaallinen Isä on sanonut olevansa meidän veljemme? Et koskaan. Miksi? Koska Isä ei ole veljemme, vaan Isämme ja meidän Jumalamme. Mutta Jeesus on veljemme.

Tiesitkö että Raamatussa ei ole minkäänlaista mainintaa siitä, että Jeesus olisi aina ollut olemassa? Mutta sen se todistaa, että hän on syntynyt jo ennen maailman luomista (Snl.8:24-25).

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


Leave the field below empty!