Jeesus loi kaiken – eikä sittenkään luonut kaiken

Jotkut kristityt selittävät, että Jeesus on aina ollut olemassa, koska HÄN LOI KAIKEN. Mutta selitys ei sittenkään ole mikään todiste sen puolesta, että Jeesus on AINA OLLUT OLEMASSA, taikka että HÄN LOI KAIKEN. Tässä artikkelissa kerron sinulle, miksi tuollainen ajatusleikki ei kelpaa todisteeksi sen puolesta, että Jeesus olisi aina ollut olemassa.

Valtaosa kristityistä uskoo Raamatun sanovan, että Jumala LOI KAIKEN Jeesuksen kautta, ja ettei mitään ole luotu ilman Jeesusta.  Eli perusajatuksena heidän selityksissään on se, että jos Jeesus on luonut KAIKEN mikä on luotu, hänen on täytynyt sen takia olla aina olemassa. Mutta tuollainen ajatusleikki ei voi olla täysin totuudenmukainen.

Heidän yläpuolisen ajatusleikkinsä johdonmukaisuudessa näyttää olevan jonkunlainen särö. Kun tarkemmin mietitään edellämainittua asiaa, niin tajuamme että sanat, ”Jumala loi KAIKEN Jeesuksen kautta”, ei ole täysin kirjaimellinen asia. Miksi? Koska Jumala loi kaiken muun Jeesuksen kautta, paitsi itsensä ja Jeesuksen (ja myös, Maa oli jo olemassa, autiona ja tyhjänä, ennen luomiskertomuksen ensimmäistä päivää). On melko helppo todistaa Raamatusta, että Jumala ei kirjaimellisesti luonut KAIKEN Jeesuksen kautta, minkä edellä jo käytännössä tein, koska Maa oli jo olemassa ennen Raamatun ensimmäistä luomispäivää. Vieläpä Raamatussa on lukemattomia esimerkkejä siitä, että siellä kerrotaan joku asia, ilman että asia on kirjaimellisesti totta. Ajan säästämiseksi annan asiasta alapuolelle vain neljä esimerkkiä, sellaisista asioista jotka eivät ole kirjaimellisesti totta:

Esimerkki 1:

Johannes kirjoitti, että jos KAIKKI mitä Jeesus teki kirjoitettaisiin ylös, hän luulee ettei koko maailmaan mahtuisi ne kirjat jotka pitäisi kirjoittaa (Joh.21:25). Kaikkihan me tiedetään että KAIKKI kirjat olisivat mahtuneet maailmaan, jos ne olisivat kertoneet kaiken mitä Jeesus teki. Sen tiesi myös Johannes. Mutta tarkoitus oli ilmoittaa, ikään kuin karrikoiden, hyperbolaa käyttäen, että Jeesus teki todella paljon muutakin hyvää, mistä meille ei ole kirjoitettu. Karrikoiden, koska Johannes halusi nimenomaan painottaa sitä ajatusta, että Jeesus teki todella paljon enemmän hyvää kuin mitä me voimme Raamatustamme lukea. Jos otamme hyperbolan kirjaimellisesti me eksymme pois terveestä järjenkäytöstä, ja silloin voimme luulla että Johannes valehteli, kun kertoi että kirjoitettavat kirjat eivät mahtuisi maailmaan.

Esimerkki 2:

Jossain vaiheessa luomistyön jälkeen, kun ihmisiä oli jo jonkin verran lisääntynyt, Jumala näki heidän pahuutensa. Hän näki että ”…KAIKKI heidän sydämensä aivoitukset ja ajatukset olivat kaiken aikaa ainoastaan pahat” (1.Moos.6:5-6). Mutta se, että heidän ”kaikki ajatukset olivat kaiken aikaa ainoastaan pahat”, ei kirjaimellisesti tarkoittanut sitä, etteivätkö he myös ajatelleet joskus hienoja ajatuksia. Vanhemmat ajattelivat myös lastensa hyvinvointia ja heidän parastaan. Aivan varmasti. Ovatko myös hyvät ajatukset omien lastensa puolesta pahoja, koska muutamat keskuudessamme uskoo, että kaikki mitä Raamatussa lukee pitää ottaa kirjaimellisesti?

Esimerkki 3:

Trinitaarit uskovat, että Jeesus on Sanana kirjaimellisesti se sama Jumala jonka tykönä hän oli alussa (Joh.1:1). Jos he sanoisivat, että Jeesus on eri Jumala kuin se Jumala jonka tykönä hän oli, heillä olisi silloin kaksi Jumalaa (taikka kolme, jos Pyhä Henki otetaan mukaan etupiiriin). Se olisi tietenkin Raamatun sanoman vastaista, ja he tietävät sen. Siksi heidän on sanottava, että Isä ja Poika ovat sama Jumala, ja vieläpä samaa olemusta (… onko Pyhä Henki myöskin samaa olemusta heidän kanssaan ???). Mutta he eivät sittenkään usko, että he ovat samaa olemusta, sillä he sanovat että he ovat kolme eri persoonaa. Jokaisella persoonalla on tietenkin oma olemus. Vaikka he uskovat, että Jumala on persoonallinen, he eivät sittenkään usko että hän on persoona, koska eihän kukaan persoona ole koskaan kaksi taikka kolme persoonaa, eikä varsinkaan samaa olemusta. Monet niistä persoonista jotka luulevat olevansa jotakin muuta kuin mitä ovat, he ovat kallonkutistajien hoidettavana. Jumala ei ole sellainen. Hän tietää kuka hän on. Hänellä on oma identiteetti. Silti he väittävät, että KAIKKI kolme ovat Jumala: Isä, Poika ja Pyhä Henki. Kaikki kolme ovat kyllä olemassa, mutta eivät yhtenä olemuksena, eivätkä yhdessä yhtenä Jumalana. Vain Isä on Jumala. Jeesus on Jumalan Poika ja Pyhä Henki on Jumalan voimavaikutus.

Esimerkki 4:

Jumala alisti KAIKKI Jeesuksen jalkojen alle, eikä sittenkään alistanut kaiken Jeesuksen alle, koska hän ei alistanut itsensä Jeesuksen alle, vaan pitää hänet edelleenkin alistettuna itselleen (1.Kor.15:27-28). Jumala on vieläkin Kristuksen pää (1.Kor.11:3). Näin me ymmärrämme, että sana ”kaikki” voidaan asiayhteydessä tulkita siten, että se tarkoittaa, ”kaiken muun paitsi Jumalan”. Niin ikään – artikkelini pääaiheeseen viitaten – Jeesus loi kaiken, paitsi ei Isänsä, eikä itsensä (eikä myöskään Maan, joka oli jo olemassa, autiona ja tyhjänä kun Raamatun ensimmäinen luomispäivä alkoi), koska Jumala loi kaiken muun Jeesuksen kautta, paitsi itsensä ja Jeesuksen, jos niin tahdot uskoa.

YHTEENVETO:

  1. Raamatussa ei sittenkään ole todisteita siitä, että Jeesus on aina ollut olemassa, koska sitä ei siinä kerrota.
  2. Jumala ei luonut KAIKEN Jeesuksen kautta. Maa oli jo olemassa autiona ja tyhjänä, ennen ensimmäistä luomispäivää.
  3. Jeesus ei sittenkään luonut  kirjaimellisesti KAIKEN. Miksi? Koska hän ei luonut Jumalan eikä itsensä.
  4. Kaiken ei voi Raamatussa tulkita kirjaimellisesti. Mutta suurin osa asioista ovat kirjaimellisia asioita.
  5. Raamatussa tietyt asiat ovat hyperbolaa.

2 Kommentit

  1. Kiitos hyvistä teksteistä! Olen itse tässä parin vuoden aikana pohtinut uudelleen kristinuskon peruskysymyksiä ja kun syvennyin Raamatun ja varhaisten apostolisten isien äärellä uusin silmin, niin kolminaisuusoppi ei kestänyt. Vielä joitain kristologisia kysymyksiä pohdin. Siinä missä kolminaisuudelle ei löydy juuri mitään tukea Raamatusta, niin areiolaisuus ja socinolaisuus ovat mielestäni molemmat ihan uskottavia vaihtoehtoja. Mielestäni synoptiset evankeliumit (Markus, Matteus, Luukas, Ap. t.) puhuvat vahvasti ihmismessiaan puolesta, joka sai alkunsa Marian kohdussa. Johanneksen evankeliumissa ja Paavalin kirjeissä on vielä pari kohtaa, jotka mietityttävät pre-eksistenssin osalta.

    • Kiitos mielenkiinnostasi kirjoituksiani kohtaan. Olen iloinen puolestasi, siitä että olet totuuden etsijä, ja että olet oivaltanut hyviä asioita Raamatusta. Toivotan sinulle siunausta ja menestystä elämääsi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


Leave the field below empty!