Henkien erottamisen lahja ja henkien arvostelu

Raamatun mukaan on olemassa yhdeksän henkilahjaa (1.Kor.12:8-10). Yksi noista lahjoista on ”henkien erottamisen lahja”. Sitä kutsutaan joskus erheellisesti nimellä ”henkien arvostelemisen armolahja”. Tämä virhe johtunee siitä että kirkkoraamatussa 1938 kreikankielen sana ”diakrisis” (G1253) on käännetty muotoon ”arvostella” vaikka parempi käännös olisi ”erottaa”.

Tuon lahjan kohdalla ei ole kyse niinkään henkien arvostelemisesta, vaan henkien erottamisesta toisistaan (eli distinktiosta). Ja siksi suomenkielisissä käännöksissä on parempi ilmoittaa että kyse on henkien erottamisen lahjasta.

Raamattu Kansalle-käännös esittää tuon lahjan oikealla tavalla (1.Kor. 12:10):

”…toinen henkien erottamisen lahjan…”.

Olen aina silloin tällöin tavannut vilpittömiä kristittyjä jotka ovat sanoneet minulle, että heillä on henkien erottamisen armolahja. Entisestä kotikylästämme voisin nimetä heitä kolme. Mutta sitähän en tietenkään tee. En sano että kenellä on tuo lahja ja kenellä ei. Mutta sen minä sanon, että monet heistä jotka luulevat että heillä on henkien erottamisen armolahja, heillä ei ole mitään muuta kuin henkien arvostelemisen armolahja. Eivätkä he välttämättä edes tiedä mitä eroa näiden kahden välillä on.

Kuka tahansa voi arvostella henkiä. Mutta kuka tahansa ei osaa erottaa niitä toisistaan. Henkien arvostelemisen lahja on luonnollinen lahja. Mutta henkien erottamisen lahja on ”yliluonnollinen”, ainakin meidän perspektiivistä katsottuna. Henkien erottelu ei välttämättä aina onnistu pelkällä arvostelulla. Silloin tulee avuksi henkien erottamisen armolahja.

Kuka tahansa voi huomata, että ”nyt vaikuttaa jokin voima”. Mutta kaikki eivät ole varmoja siitä mikä on kulloinkin voimavaikutuksen lähde. He joilla on henkien erottamisen armolahja, he osaavat usein sanoa paremmin kuin muut, onko kyse Jumalan voimavaikutuksesta tai Saatanan voimavaikutuksesta. Toisinaan joissakin ”hengen ilmentymissä” ei välttämättä ole kyse kirjaimellisesti mistään Pyhän Hengen ilmentymästä, vaan ainoastaan joukkohysteriasta, hypnoosista tai itsesuggestiosta. Tämä saattaa tulla esille esimerkiksi jonkun uskonnollisen rituaalin yhteydessä, jossa uskonnolliset ihmiset antavat mielensä mennä valtavirran mukana jossa yritetään pumpata esille pyhää henkeä toistamalla samoja sanoja tai lauluja aina kyllästymiseen saakka. Tuollaista toimintatapaa esiintyy erityisesti uuskarismaattisissa ylistyskokouksissa joissa monet osallistujista pyrkivät hakemaan siunauksia ja Herran läsnäoloa, siten että he tuntevat sen kehossaan.

Mitä enemmän vapinaa, sitä enemmän voitelua? Ja kun joku lentää nurin, niin sekö on merkki Jumalan voimasta? Miksi se olisi merkki Jumalan voimavaikutuksesta? Kysyn koska myös hindupapit voivat kaataa porukkaa samoilla menetelmillä. He käyttävät hyväkseen ihmisten sielun heikkoutta siinä muutoksenhakuprosessissa, johon siunauksen hakijat ovat heittäytyneet avoimella sydämellä, tyhjentämällä mielensä jopa tarpeellisista ajatuksista. He ovat siltä osin sielullisia eivätkä hengellisiä, vaikka sanovat pyrkivänsä hengellisyyteen.

Kuka tahansa voi kuvitella nähneensä henkiolennon. Mutta vain harva näkee henkiolentoja. Henkien erottamisen armolahjalla saattaa joskus nähdä pahat henkiolennot, tai vaihtoehtoisesti pahan voimavaikutukset; esimerkiksi suoraan ihmisten silmistä, kasvoista ja olemuksista, ja toisinaan jopa valokuvista, katselemalla niissä esiintyviä ihmishahmoja. Tällöin Jumala haluaa lahjan toimivuuden kautta toisinaan varoittaa valheveljistä, tai valheopettajista, tai valheopetuksista. Toisinaan ”näky” tai ”ilmestys” edellämainituista kuvista saattaa johtua siitä, että Jumala kehottaa erityisen voimakkaasti rukoilemaan kuvissa esiintyvien ihmisten puolesta, tai että heille pitää puhua tietyistä epäkohdista heidän elämässään tai opetuksissaan, heidän omaksi parhaaksi tai heidän suojelukseksi.

Toiset kertovat joskus näkevänsä demonien ja enkelien olemuksia, mikä ei välttämättä itsessään ole viittaus siihen että näkijällä on henkien erottamisen armolahja. Toisinaan on, ja toisinaan ei. Mutta on hyvä tietää, että kolmannen ja neljännen dimension välinen ero on häilyväinen, koska ne ovat joka tapauksessa nitoutuneet yhteen. Henkivallat näkevät meidät, mutta me emme ylensä näe heitä. Neljännestä dimensiosta katsottuna näet myös kolmannen dimension, mutta kolmannesta et yleensä näe neljänteen, ellei sinussa toimi jokin erityslahja, tai jos jokin muu voimakkaampi taho ei raota sinulle kaihtimia, jotta voisit kurkistaa kulissin toiselle puolelle.

Edellä mainittu asia on se  syy miksi meidän ympärillämme olevat henkivallat ovat meille näkymättömiä, ilman että me olisimme heille näkymättömät. Jos me kaikki näkisimme kirkkain silmin neljänteen dimensioon, silloin me saattaisimme olla kaikki uskovaisia. Mutta nyt onkin keskuudessamme myös paljon niitä jotka kieltävät henkivaltojen olemassaolon, vaikka he itsekin ovat henkiolentoja lihakoteloissaan.

Toisinaan Saatanan henkivallat tekeytyvät valkeuden enkeleiksi, jotta he voisivat eksyttää jopa uskovia ihmisiä valheillaan (2.Kor.11:14). Mutta henkien erottamisen armolahjalla voi säästyä noilta eksytyksiltä. Sen avulla voi myös paljastaa epämääräiset ”hengelliset herätykset” valheherätyksiksi. Valheellisissa ja eksyttävissä herätyksissä käärmeen henki (kundaliinihenki) yrittää matkia Pyhää Henkeä, käyttäen hyväksi ”vääriä kristuksia” (se tarkoittaa: ”vääriä voideltuja”).

Samainen käärmeen hengen haltija, se ”vanha käärme” (Ilm.12:9), petti Eevan kavaluudellaan ja sai hänet tekemään syntiä (2.Kor.11:3). Se tapahtui koska Eeva ei totellut Jumalan käskyä, jossa hänelle sanottiin että hyvän- ja pahantiedon puusta ei saa syödä (1.Moos.2:16-17). Mikäli Eevalla olisi ollut kyky erottaa henget toisistaan, hän ei ehkä olisi langennut, eikä myöskään Aadam. Mutta vaikka heillä ei ollutkaan tuota lahjaa, he olisivat voineet säästyä hengelliseltä kuolemalta pelkästään tottelemalla Jumalaa. Niin he eivät tehneet.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*