Harhaoppi: ”Pyhälle Hengelle saa kohdistaa rukouksia”

Rukous Pyhälle Hengelle
Kukaan ei Raamatussa kohdistanut rukouksia Pyhälle Hengelle. Raamatun kristityt rukoilivat vain Jumalaa, eikä hänen voimaansa.

Kolminaisuusopin myötä kristikuntaan on tullut epäraitista opetusta Pyhästä Hengestä, ja jopa siihen liittyvää vinoutunutta  palvontaa ja lyriikkaa. Etenkin uuskarismaattisissa piireissä kohdistettaan rukouksia Pyhälle Hengelle. Siltä osin istuin samassa vedessä heidän kanssa, koska syyllistyin samoihin virheisiin. Mutta Jumalan sana opetti minulle uusia asioita aihepiiristä, joten minun oli pakko tehdä asiassa parannusta. Nyt minulla on palvonnan kohteena vain Isä Jumala ja Jumalan Poika, Jeesus Kristus.

Tykkäsin laulaa ”Tule Pyhä Henki”

Kun on ollut uskossa kymmeniä vuosia ja sinä aikana käynyt sadoissa tai peräti tuhansissa hengellisissä tilaisuuksissa, ei ole mitenkään voinut välttää sellaisia rukouksia, jossa rukoillaan ”Tule Pyhä Henki”. Sitä samaa monet tykkäävät jopa laulaa. Minäkin tykkäsin! Lauloin sitä hartaasti, vilpittömästi ja koko sydämestäni, sillä en ymmärtänyt, enkä halunnut ymmärtää, mitä olin tekemässä. Istuin siis samassa veneessä muiden kanssa. Annoin laulujen syövyttää mieleeni sellaisia opetuksia, joita myöhemmin jouduin ravistamaan pois alitajunnastani. Mutta katumapäälle tulin vasta sen jälkeen, kun olin tutkinut aihepiiriä lähemmin Raamatusta.

Kuinka raamatullista on rukoilla tai laulaa ”Tule Pyhä Henki”?

Pyhästä kirjasta ei löydy yhtään esimerkkiä siitä, että joku olisi joskus rukoillut saatikka puhunut Pyhälle Hengelle. Vaikka me kuinka väännämme ja käännämme asiaa, emme silti löydä mitään tukea sellaisille rukouksille, jossa pyydetään, itse Pyhältä Hengeltä, tulemaan sinne missä me ollaan. Meidän on muistettava että tämä on jo tullut ja asuu meissä (Matt.10:20, Joh.14:17, Room.8:9, 1.Kor.3:16, 1.Kor.6:19).

Älä kohdista rukouksia Pyhälle Hengelle

Vaikka olet kuullut monien pappien ja pastoreiden rukoilevan Pyhälle Hengelle, ei sellaisille rukouksille löydy minkäänlaisia raamatullisia perusteita. Vaikka kuinka tahtoisit, et pysty osoittamaan yhtään ainoata esimerkkiä Raamatussa, jossa joku apostoleista tai Jeesuksen opetuslapsista olisi joskus kohdistanut rukouksia Pyhälle Hengelle. Miksi he eivät sitä tehneet? Koska he tiesivät, että tuo Henki ei ole Jumala, vaan pikemminkin Jumalan voimavaikutus. Vain tämän päivän harhautetut kristityt tekevät sellaista, että osoittavat rukouksiaan Pyhälle Hengelle.

Toki voidaan sanoa, esimerkiksi, että ”Pyhä Henki täytti minut”. Mutta tuo sanonta ei itsessään vielä todista, että Pyhä Henki itse päätti täyttää sinut, vaan täyttämisen päätöksen teki hän, joka ohjasi tapahtuman kulkua, eli hän joka kastaa Pyhällä Hengellä (Mark.1:7,8, Luuk.3:16). Toki on myös niin, että jos pistät tyhjän lasin vesihanan alle, ja annat juoksevan veden täyttää lasin, niin voit sanoa että ”vesi täytti lasin”, eikä se olisi väärin niin sanoa. Mutta vesi ei kuitenkaan tehnyt sitä itsenäisesti, tai omasta tahdostaan. Lähinnä kyse on kielellisestä asiasta. Asiaan ei siis liity mitään mystiikkaa, vaikka kuulostaa siltä, että veden on pakko olla elävä persoona, koska se puhekielessä täytti lasin.

Älä mene valtavirran mukana koska muutkin menevät

Uskalla tehdä omat ratkaisusi Jumalan Sanasta. Ole kuuliainen Jumalan tahdolle, niin sinun käy hyvin!

Älä eksy luulemaan, että harhautetut ovat oikeassa, kun sanovat olevansa oikeutettuja rukoilemaan Pyhälle Hengelle. Jos haluamme, voimme myös rukoilla muitakin maailmankaikkeudessa vallitsevia voimia, sekä hyviä että pahoja. Mutta se ei ole oikein. Jumala ei ole siitä kovinkaan onnellinen. Pyhä Henki on Jumalan voimavaikutus, eikä palvonnan kohde.

Palvotko sinä voimaa, vai kenties häntä, josta se voima on lähtöisin?

Älä kohdista rukouksia Pyhälle Hengelle vaan Jumalalle! Meidän ei pitäisi pyytää Jumalan voimaa tilaisuuksiimme Jumalan voimalta, vaan Jumalalta. Jumalalta itseltään se on pyydettävä, eikä voimalta. Onko tämä asia vaikea sisäistää? On, jos uskoo että Pyhä Henki on Jumala.

Kun sinä rukoilet ”Tule Pyhä Henki”, sinä et puhu Jumalalle, vaan Jumalan voimalle. Eikö ennemmin pitäisi rukoilla Jumalaa, että hän lähettäisi voimansa? Jumala on palvontamme kohde, eikä se voima mikä hänestä lähtee. Jos me palvomme Jumalasta lähteviä asioita, hengelliseen elämäämme on tullut vaarallinen vinoutuma joka saattaa viedä meidät haaksirikkoon.

Jumala lähetti Pyhän Hengen asiamiehensä kautta

Kuka lähetti Pyhän Hengen? Jumala sen lähetti (Joh.14:26). Mutta miten Jumala lähetti Pyhän Hengen? Hän lähetti sen Jeesuksen kautta (Joh.15:26, Joh.16:7).  Ihminen Jeesus oli Maan päällä ollessaan välimiehenä, Jumalan ja ihmisten välillä (1.Tim.2:5). Jeesus kuoli, herätettiin kuolleista, nousi taivaaseen ja palasi takaisin. Tämän jälkeen hän, Jumalan asiamies, näyttäytyi opetuslapsilleen, puhalsi heitä päin, ja sanoi nämä sanat:

”Ottakaa Pyhä Henki”. (Joh.20:22)

Pistä erityistä huomioita siihen, että Jeesus ei puhaltanut ulos persoonan oman suunsa kautta, vaan Jumalan voimavaikutuksen. Sen saman voimavaikutuksen mikä kirkastaa häntä itseään ja hänen Isäänsä. Näin olemme siis saaneet kaksi eri lähettäjää, vaikka se varsinainen lähettäjä on Jumala, Jeesuksen kautta (Joh.15:26, Joh.16:7).

Pyhä Henki ei ole voimana palvonnan kohde, vaan voiman lähettäjä on palvonnan kohde. Tämä tarkoittaa tulkintani mukaan sitä, että sekä Jumalaa että Jeesusta tulisi ylistää ja palvoa (jossa sana ”palvoa” viittaa kumartamiseen). Mutta Pyhää Henkeä ei tulisi palvoa tai ylistää, koska kukaan ei tehnyt sitä Raamatussa. Jos Raamattu on sinulle kristillisen elämäsi ohjekirja, sinun tulisi ymmärtää miksi kirjoitan sinulle tällä tavalla.

Pyhä Henki ei kirkasta itseään

Pyhä Henki, maailmankaikkeuden suurimpana voimana kirkastaa Kristusta, eikä itseään (Joh.16:14). Koska Pyhä Henki ei kirkasta itseään, ei sinunkaan kuuluisi sitä kirkastaa. Kirkasta ennemmin Jumalaa ja Kristusta, antamalla heille kaiken kunnian ja kiitoksen. Anna Jumalan kirkastaa itseänsä sinussa, Kristuksen kautta. Älä kirkasta voimaa, vaan häntä, joka sen voiman sinulle antaa. Kristus on se joka yhä kastaa uskovaiset Pyhällä Hengellä ja tulella, koska hän on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti.

On epäraamatullista kirkastaa Jumalan voimavaikutusta. Loppupeleissä kuuluisi olla niin, että se on Jumala ja Herra Jeesus jotka saavat kunnian, eikä suinkaan se voima joka sinussa vaikuttaa (Ilm.5:13).

Opetuslapset kohdistivat rukoukset Jumalalle, mutta ei koskaan Pyhälle Hengelle

Koska Pyhä Henki on Jumalan voima, Jeesus julisti Pyhällä Hengellä täyttymisensä jälkeen seuraavat sanat:

”Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut…”. (Luuk. 4:18)

Kun apostolit rukoilivat ihmeitä ja tunnustekoja, he eivät rukoilleet niitä Pyhältä Hengeltä, vaan Jumalalta, Jeesuksen nimen kautta. He käyttivät mm. näitä sanoja:

”Ja nyt, Herra, katso heidän uhkauksiansa ja anna palvelijaisi kaikella rohkeudella puhua sinun sanaasi; ja ojenna kätesi, niin että sairaat parantuvat ja tunnustekoja ja ihmeitä tapahtuu sinun pyhän Poikasi Jeesuksen nimen kautta.” Ja kun he olivat rukoilleet, vapisi se paikka, jossa he olivat koolla, ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja puhuivat Jumalan sanaa rohkeasti”. (Apt. 4:29-31)

Lukiessamme yllä mainittua tekstiä, meidän on hyvä kiinnittää huomiota siihen seikkaan, että opetuslapset eivät rukoilleet että Pyhä Henki tulisi, sillä se oli jo tullut, vaan he rukoilivat että Jumala ojentaisi kätensä, jotta ihmeitä ja tunnustekoja tapahtuisi Jeesuksen nimen kautta.

Myös Enska on ymmärtänyt asian oikein

Enska, Jyväskylän vapaaseurakunnan entinen vanhemmistoveli, hän kirjoittaa oikeaoppisesti tästä aiheesta omalla nettisivullaan:

”Kannattaisi varmaankin lukea Raamatusta sekin, kuinka Jeesus, Jumalan poika opettaa meitä rukoilemaan. Ainakaan minä en löydä Raamatustani sellaista kohtaa, jossa neuvottaisiin rukoilemaan, sekä ylistämään Pyhää Henkeä. Jeesushan opetti meitä rukoilemaan taivaallista Isäämme.”

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


Leave the field below empty!