Uuden Testamentin hyperbolaa

Matt.5:29-30 Jos sinun oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se pois ja heitä luotasi; sillä parempi on sinulle, että yksi jäsenistäsi joutuu hukkaan, kuin että koko ruumiisi heitetään helvettiin. Ja jos sinun oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä luotasi; sillä parempi on sinulle, että yksi jäsenistäsi joutuu hukkaan, kuin että koko ruumiisi menee helvettiin.

Matt.19:24 Ja vielä minä sanon teille: helpompi on kamelin käydä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.

Joh.9:31 Me tiedämme, ettei Jumala kuule syntisiä; vaan joka on jumalaa-pelkääväinen ja tekee hänen tahtonsa, sitä hän kuulee.

Joh.21:25 On paljon muutakin, mitä Jeesus teki; ja jos se kohta kohdalta kirjoitettaisiin, luulen, etteivät koko maailmaan mahtuisi ne kirjat, jotka pitäisi kirjoittaa.

Apt.2:20 Aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu vereksi, ennenkuin Herran päivä tulee, se suuri ja julkinen.

Room.11:8 niinkuin kirjoitettu on: ”Jumala on antanut heille uneliaisuuden hengen, silmät, etteivät he näkisi, ja korvat, etteivät he kuulisi, tähän päivään asti”.

Room.16:20 Ja rauhan Jumala on pian musertava saatanan teidän jalkojenne alle. Herramme Jeesuksen armo olkoon teidän kanssanne.

Ef.5:31 ”Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi”.

1.Tim.1:15 Varma on se sana ja kaikin puolin vastaanottamisen arvoinen, että Kristus Jeesus on tullut maailmaan syntisiä pelastamaan, joista minä olen suurin.


Mikä on hyperbolaa?

Hyperbola on eräs tyylikeino kirjoittaa tai puhua jotakin liioitellusti, paisuttamalla sitä. Hyperbolien käyttö ei sinänsä tarkoita että kirjoittaja tai puhuja valehtelee, koska kansantajuisesti sen tarkoitus on ainoastaan antaa lisäväriä kertomukseen, jossa halutaan korostaa kertomuksen tietyn kohdan vakavuutta, tärkeyttä tai suuruutta.

Hyperbolaa lukiessa voi siis asiasta tietämättömänä saada sellaisen käsityksen että kirjoittaja valehtelee tietoisesti (mikä saattaa olla viittaus lukijan henkiseen köyhyyteen). Harjaantumattomat eivät välttämättä osaa aina erottaa hyperbolat ja vertauskuvat toisistaan. Vertauskuvissa verrataan jotakin johonkin toiseen asiaan. Mutta hyperbolassa ei välttämättä ole esitettynä vertauskohteita lainkaan.

Myös nykyisessä kansankielessä käytetään runsaasti hyperbolaa. Tässä muutamia esimerkkejä hyperbolasta:

”Olen niin nälkäinen että voisin syödä vaikkapa hevosen”.

”Tämä auto kulkee valon nopeudella”.

”Olen sanonut sinulle jo miljoona kertaa…”.

”Tässä on tuhannen taalan kysymys…”.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


Leave the field below empty!