Heprean kielen aakkoset

Heprean kieli

Heprealaisessa aakkostossa (kirjaimistossa) on 22 aakkosta (kirjainta). Niistä 5 aakkosta kirjoitetaan eri muotoon silloin kun ne esiintyvät sanojen lopussa (1).  Niissä tapauksissa:

  • כ kirjoitetaan  ך
  • מ kirjoitetaan ם
  • נ kirjoitetaan ן
  • פ kirjoitetaan ף
  • צ kirjoitetaan ץ

Kirjoitetussa nykyhepreassa ja muinaishepreassa ei esiinny isojen ja pienten kirjainten sekakäyttöä (2). Tästä syystä mm. sana Jumala/jumala on saanut kesken lauseen (vieraskielisissä raamatunkäännöksissä) joko ison taikka pienen alkukirjaimen, riippuen kontekstista, taikka raamatunkääntäjien tulkinnoista. Mikäli kääntäjät ovat uskoneet että tekstissä on kyse meidän ainoasta Jumalasta, silloin ”Jumala”-sana on kirjoitettu isolla J- kirjaimella. Vastaavasti jos he ovat uskoneet että kyseessä on ollut epäjumala, enkeli tai mahtava ihminen, silloin se on kirjoitettu pienellä j-kirjaimella.

Vanhan Testamentin kirjat kirjoitettiin lähes kokonaan hepreankielellä (3). Poikkeuksena ovat osia Danielin ja Esran kirjoista, sekä muutama muu harva jae (4). Ne kirjoitettiin aramean kielelle. Laskelmieni mukaan Vanhan Testamentin alkutekstit kirjoitettiin noin 99%:sti hepreaksi, ja vain noin 1% arameaksi.

Alapuolisessa taulukossa näet hepreankielen aakkoston ilman vokaaleja. Heprean aakkosto ei sisällä vokaaleja. Vokaalit voi kuitenkin merkitä näkyviin vokalisointijärjestelmän avulla (”nikkud”) (5). Vokalisointi on ainoastaan tarpeen mikäli halutaan välttää sanojen sekaannuksen mahdollisuutta.

Taulukon toinen sarake (transkriptio) näyttää aakkoston kuvaaminen suomalaisessa kirjoitusjärjestelmässä. Kirjoitusasu transkriptiossa pyrkii olemaan mahdollisimman lähellä hepreankielen aakkoston ääntämistä.

Aakkoset Transkriptio
א alef
ב vet (tai bet)
ג gimmel
ד dalet
ה hei
ו vav
ז sajin
ח shet
ט tet
י joud
כ kaf
ל lamed
מ mem
נ nun
ס samesh
ע ajin
פ pei
צ tsadi
ק kuf
ר reish
ש shin
ת tav

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ääntämiset olen ottanut transkriptioon pääasiallisesti tästä videosta:

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*