Kristillisissä piireissä uskotaan yleisesti ettei uskovaisissa voi olla demoneja. Uskomus johtuu pitkälti perinteistä, mutta ei faktaan. Raamatussa ei missän kerrota, ettei uskovaisissa voisi olla demoneja. Ainoat jakeet jotka erheellisesti uskotaan viittaavan siihen ettei uskovaisissa voisi olla demoneja, ovat kaksi seuraava:

"Älkää antautuko kantamaan vierasta iestä yhdessä uskottomien kanssa; sillä mitä yhteistä on vanhurskaudella ja vääryydellä? Tai mitä yhteyttä on valkeudella ja pimeydellä? Ja miten sopivat yhteen Kristus ja Beliar? Tai mitä yhteistä osaa uskovaisella on uskottoman kanssa?" (2.Kor.6:14,15).

Tarkkasilmäiset havaitsivat että vanhurskaudella ja vääryydellä ei ole mitään yhteistä, vaikkakin käytännössä myös vanhurskaat saattavat langeta vääryyteen. Jotkut tekevät edelläolevista jakeista sen johtopäätöksen, ettei kristityissä voi olla demoneja. Näin asia käsitetään yleensä siellä, jossa ei ole annettu käytännön esimerkein laajamittaista opetusta aiheesta, ja myös siellä missä demoneja ei ajeta ulos.

Monet, ellei jopa suurin osa niistä saarnaajista jotka opettavat demonologiaa edellämainitulla uskomuksella, eivät ole koskaan ajaneet ulos demoneja yhdestäkään ihmisestä. Se on valitettava asia. Valtaosa länsimaiden saarnajista eivät ole koskaan ajaneet ulos ainoatakaan demonia, vaikka heidän opettajansa käski ajamaan niitä ulos (Matt.10:8). Ja vaikka heillä ei ole asiasta paljon tai ei lainkaan kokemuksia, he uskaltavat silti väittää, että on turhaa ajaa ulos demoneja kristityistä koska niitä ei esiinny heissä. Mutta eiväthän ne tietenkään esiinny, mikäli Pyhän Hengen läsnäolo ei tule liian tukahduttavaksi (jolloin he alkavat manifestoimaan). Se että uskovainen olisi saanut Pyhän Hengen sisimpäänsä, lapseuden henkenä (sinettinä ja voimavaikutuksena), ei välttämättä tarkoita sitä, että hän olisi täynnä Pyhää Henkeä. Silloin kun joku on täynnä Pyhää Henkeä, sen näkee hyvistä hedelmistä, sekä ihmeistä ja merkeistä jotka häntä seuraavat. Se on helppo todistaa Raamatusta. Tutki Ut:sta kenestä kaikista sanottiin että he olivat täynnä Pyhää Henkeä, ja tutki myös mitä yhteistä heillä oli. Tulet olemaan hämmästynyt löydöstäsi. He tekivät kaikki ihmeitä ja tunnustekoja, ja saivat ihmiset uskomaan julistettuun Sanaan.

Siellä missä julistetaan Sanaa Pyhän Hengen täyteydessä, ja uskotaan Sanaan koko sydämestä, siellä myös Pyhä Henki vaikuttaa. Maailmankaikkeuden väkevämpänä voimavaikutuksena Pyhä Henki tuo esille piilevätkin asiat, jolloin demonit eivät voi enää piileskellä vaan alkavat hermostuneesti manifestoida uhrin kautta.

Demonit piileskelevät kernaasti vaikka minkäkin sairausnimikkeen alla, mutta eivät mielellään esiinny jotta saisivat kiduttaa uhriaan hänen kuolemaansa saakka, ilman että uhri tiedostaisi mistä sairauden alkuperä on lähtöisin. Niin kauan kun sairas uskoo ettei hänessä ole demoneja, hän ei etsi apua eksorsismista jossa pahuuden henkivallat ajettaisiin hänestä ulos. Eipä siis ihme että kristittyjen keskuudessa on paljon vilpittömiä sairaita jotka eivät koskaan parane sairauksistaan, vaikka heidän puolestaan on rukoiltu vuosikausia. Jotkut heistä eivät ole parantuneet koska ollaan rukoiltu että tauti tai oire lähtee, mutta ei olla käsketty taudin ja oireiden aiheuttajaa ulos Jeesuksen nimessä. Monet sairaudet ovat aiheutuneet demonien toiminnan kautta, myös kristittyjen kehossa (esim. bio- ja sähkökemiallisten manipulaatioiden kautta). Raamatusta löytyy paljon esimerkkejä heidän manipulaatioista (Matt.9:33, Matt.17:15-18, Luuk.11:14, Luuk.13:11-13, Dan.4:28-31, 1.Sam.18:10,11). Monet sairaudet johtuvat demonien konkreettisesta toiminnasta. Mutta eivät suinkaan kaikki sairaudet johdu demoneista. Tämä on hyvä pitää mielessään.

Monet sairastavat kristityt ovat saaneet karhunpalveluksen kun heille on opetettu saarnaajien toimesta ettei uskovaisissa voi olla demoneja. Rukouksen jälkeen sairaudet ovat jääneet koska demoneja pitää käskeä ulos, eikä pyytää että niiden aiheuttamat oireet lähtisivät. Mikäli sairauden aiheuttajana on ollut demoni, on tietenkin tärkeämpää käskeä sairauden aiheuttajan ulos, jolloin myös sairauden oireet häviävät. Jos pyydetään oireita ulos mutta ei käsketä oireiden aiheuttajaa ulos, niin on täysin ymmärrettävää ettei läheskään kaikki parane vaivoistaan. Siten monet kristityt ovat joutuneet epäedulliseen asemaan, koska heille on kerrottu ettei heissä voi olla pahoja henkivaltoja.

Sellaiset ihmiset jotka ovat ajaneet ulos demoneja uskovaisista tietävät käytännön kokemuksista että heitä on esiintynyt myös uskovaisissa. Yksi niistä on Don Dickerman joka kertoo palvelleensa yli 30.000 uskovaista joissa on ollut demoneja.

Demonit eivät ole heidän hengessään, vaikkakin heidän kehossaan. Uskovien "kaikkein pyhin" on heidän henkensä johon Jumala on yhtynyt henkensä kautta, eli voimavaikutuksensa kautta. Sinne ei ole saatanalla tai pahoilla henkivalloilla pääsyä, niin kauan kuin siellä asustaa Pyhä Henki. Demonit voivat päästä myös uskovien kehoon, mutta eivät heidän henkeensä, mikäli nämä uskovaiset ovat tulleet yhdeksi hengeksi Jumalan kanssa uudestisyntymisen kautta. Sillä on kirjoitettu, että "joka yhtyy Herraan, on yksi henki hänen kanssaan" (1.Kor.6:17). Jakeessa ei tietenkään "yksi henki" ole viittaus siihen että ihmisestäkin voi tulla Jumala, yhtymällä häneen. Vaan lähinnä kyse on hengen ykseydestä uudestisyntymisen myötä. Eli siitä että Pyhä Henki saa täyttää ihmisen mielen Jumalan ajatuksilla, ja saa muokata hänen tahtoaan enemmän Jumalan mielen mukaiseksi. Jumala ja ihminen saavuttavat ykseyden vasta silloin, kun Jumalan päämäärät ja tarkoitukset voittavat ihmisen omat mieltymykset, ja tuo ihminen alkaa olla Jumalan Hengen johdatuksessa uudestisyntymisen ja Pyhän Hengen täyteyden myötä.

Kristityt eivät voi olla riivattuina (engl. "possessed"). Mutta he voivat olla demonien vaikutusvallan piirissä (kehossa tai sen läheisyydessä). Riivattu voi ajoittain olla kokonaan demonien vaikutusvallan alaisuudessa, sekä hengen, sielun että ruumiin puolesta. Mutta kristityt eivät voi olla alati ja kokonaan demonien vietävänä ja hallitsemana, niin kauan kuin Herra asuu heidän hengessään voimavaikutuksensa kautta.

Kun tarkastellaan sellaisia saarnaajia tai evankelistoja jotka harrastivat tai harrastavat eksorsismia usein, he ovat kaikki joutuneet ajamaan ulos demoneja jopa uskovaisista. Heidän joukkoonsa ovat kuuluneet (tai kuuluvat) mm. seuraavat henkilöt: Win Worley, Derek Prince, Jay Bartlett ja Chris LaSala. Kaksi ensimmäistä ovat "edesmenneitä". Mutta Jay ja Chris voivat hyvin Kristuksen kanssa, ja - uskokaa tai älkää - kaksi ensimmäiseksi mainittua vieläkin paremmin.

Kysymys oli siis, että "Kenessä voi olla demoneja?". Vastaan että kenessä vain voi olla demoneja, joko ajoittain tai jatkuvasti, mutta yleensä vasta silloin kun nuo demonit ovat saaneet laillisen oikeuden sisäänpääsyyn. Joskus harvemmin heitä saattaa olla laittomasti pienissä lapsissa, ei siksi että uhri itse olisi avannut portin sisään pääsemiselle, vaan siksi koska joku lähiomainen, esim. isä taikka äiti on harrastanut "uskovaisena" jotain tiettyä syntiä eivätkä ole tehneet siitä parannuksen.

Uudestisyntyneet kristityt eivät siis voi olla riivattuja, vaikkakin voivat olla tietyissä tapauksissa heidän vaikutuspiirissään jos ne ovat päässeet heidän kehoonsa. Paavali on yksi esimerkki siitä, että kristittykin voi olla pahojen voimien vaikutuksen piirissä:

"Ja etten niin erinomaisten ilmestysten tähden ylpeilisi, on minulle annettu lihaani pistin, saatanan enkeli, rusikoimaan minua, etten ylpeilisi" (2.Kor.12:7).

Myös Pietari oli jossain vaiheessa pahan vaikutuspiirissä. Paha henkivalta oli joko lihassa, sentin päässä lihasta, tai kivenheiton päässä lihasta. Se oli silloin kun Jeesus kääntyi Pietariin puoleen ja sanoi:

"Mene pois minun edestäni, saatana; sinä olet minulle pahennukseksi, sillä sinä et ajattele sitä, mikä on Jumalan, vaan sitä, mikä on ihmisten" (Matt.16:23).

Mielestäni on kohtuutonta katsoa ihmistä silmiin ja antaa sanomisellaan sellaisen vaikutelman että hänessä olisi demoni, vaikka demoni onkin kivenheiton päässä. En usko että Jeesus syyllistyi kohtuuttomuuteen. Joten se mikä on totuus tästä aihepiiristä, jää itsekukin lukijan päätettäväksi ja tulkittavaksi, sen armon ja viisauden mukaan minkä Jumala on hänelle suonut.

Lisää kommentti

Asialliset viestit saavat jäädä, mutta asiattomat poistetaan. Toivomus on että kaikki kommentit liittyvät jollakin tapaa kirjoitettuun artikkeliin.


Turvakoodi
Päivitä