Melkein kaikki nykykielten aakkostot ovat kehittyneet muinaisajan seemiläisestä aakkostosta. Se tieto on omiaan tekemään tästä Kodin Tietosanakirjasta lainatun kuvan erittäin mielenkiintoisen. Kuva seemiläisten kielten kirjaimistosta on valitettavasti hiukan epämääräinen koska se on liitetty tänne valokuvasta jonka otin kameralla (julkaistu luvan kanssa). Paperikin oli kellastunut jonkun verran. On myös huomioitava että taulukko on tehty käsipelillä viime vuosisadan 30-luvulla. Se on ollut työlästä ja haasteellista, ja sellaisenaan se on tietenkin kunnioitettava saavutus.

 

Lähde: Kodin Tietosanakirja. Julkaisija: Otava, 1935.

Seemiläisten kielten kirjaimet, kodin tietokirjasta 1935

 

Kun vertaa toisiinsa kuvassa esiintyviä nykyheprean ja muinaisheprean aakkosia (700 e. Kr) niin havaitsemme että aakkostoon on tullut kaksi uutta kirjainta: Tet ja Sameh.

Vanha Testamentti on kirjoitettu alun perin pääosin hepreaksi ja osittain myös arameaksi. Ja siitä syystä on mielenkiintoista ja hauskaa havaita, että muinaisheprean (700 e. Kr) ja muinaisaramean kirjaimistossa (800 e. Kr) esiintyy paljon samankaltaisuutta.

 

Lisää kommentti

Asialliset viestit saavat jäädä, mutta asiattomat poistetaan. Toivomus on että kaikki kommentit liittyvät jollakin tapaa kirjoitettuun artikkeliin.


Turvakoodi
Päivitä