Kreikan aakkostossa on 24 kirjainta (aikoinaan niitä oli 28). Tässä näet niiden ulkoasut isona ja pienenä kirjaimena, sekä pääset kuulemaan miten aakkosten nimet lausutaan.

Huomaa että "vita" ei ole "beta". Kreikkalaiset eivät yleensä hyväksy betaa koska se on harhaanjohtava nimitys kirjaimesta. Oikea kirjaimen nimi on vita.

Tiedoksi sinulle joka opiskelet aakkosia Uuden Testamentin alkutekstien tutkiskelua varten: Raamatun koinee-kreikan ja nykykreikan kirjaimet ovat saman näköiset toisiinsa nähden ja kirjaimia on edelleen yhtä monta. Siltä osin ei ole muutoksia tapahtunut. Kirjainten nimien lausumiset ovat tällä sivulla esitettynä nykykreikan mukaan.

Siitä, miten kirjainten nimet lausuttiin Uuden Testamentin aikaan, minulla ei ole mitään tietoa. Tuskin kellään on asiasta mitään varmaa tietoa, paitsi teorioita, koska siihen aikaan ei ollut käytettävissä mitään äänitallentimia.

 

Aakkoset Kreikkalaisittain Nimet lausuttuna
Α α alfa
Β β vita
Γ γ gama
Δ δ delta
Ε ε epsilon 
Ζ ζ sita
Η η ita
Θ θ fita
Ι ι iota
Κ κ kapa
Λ λ lamda
Μ μ mi
Ν ν ni
Ξ ξ ksi
Ο ο omikron
Π π pii
Ρ ρ rho
Σ σ ς sigma
Τ τ taf
Υ υ ypsilon
Φ φ fi
Χ χ hi
Ψ ψ psi
Ω ω omega

 

 

Lisää kommentti

Asialliset viestit saavat jäädä, mutta asiattomat poistetaan. Toivomus on että kaikki kommentit liittyvät jollakin tapaa kirjoitettuun artikkeliin.


Turvakoodi
Päivitä