Aakkoset Transkriptio Lausuttuna
א alef  
ב vet (tai bet)  
ג gimel  
ד dalet  
ה hei  
ו vav  
ז sajin  
ח shet  
ט tet  
י joud  
כ kaf  
ל lamed  
מ mem  
נ nun  
ס samesh  
ע ajin  
פ pei  
צ tsadi  
ק kuf  
ר reish  
ש shin  
ת tav  

 


 

Heprealaisessa aakkostossa (kirjaimistossa) on 22 aakkosta (kirjainta). Niistä 5 kirjoitetaan eri muotoon silloin kun ne esiintyvät sanojen lopussa (1).

Kirjoitetussa nykyhepreassa ja muinaishepreassa ei esiinny isojen ja pienten kirjainten sekakäyttöä (2). Tästä syystä mm. sana Jumala/jumala on saanut kesken lauseen (vieraskielisissä raamatunkäännöksissä) joko ison taikka pienen alkukirjaimen, riippuen kontekstista, taikka raamatunkääntäjien tulkinnoista. Mikäli kääntäjät ovat uskoneet että tekstissä on kyse meidän ainoasta Jumalasta, silloin "Jumala"-sana on kirjoitettu isolla J- kirjaimella. Vastaavasti jos he ovat uskoneet että kyseessä on ollut epäjumala, enkeli tai mahtava ihminen, silloin se on kirjoitettu pienellä j-kirjaimella.

Yläpuolella olevassa ääntämistaulukossa on hepreankielen aakkosto ilman vokaaleja. Heprean aakkosto ei sisällä vokaaleja. Vokaalit voi kuitenkin merkitä näkyviin vokalisointijärjestelmän avulla ("nikkud") (3). Vokalisointi on ainoastaan tarpeen mikäli halutaan välttää sanojen sekaannuksen mahdollisuutta.

Vanhan Testamentin kirjat kirjoitettiin lähes kokonaan hepreankielellä (4). Poikkeuksena ovat osia Danielin ja Esran kirjoista, sekä muutama muu harva jae sieltä täältä (5). Ne kirjoitettiin aramean kielelle. Laskelmieni mukaan Vanhan Testamentin alkutekstit kirjoitettiin noin 99%:sti hepreaksi, ja vain noin 1% arameaksi.

 

Ääntämiseen käytetyt linkit:

http://www.youtube.com/watch?v=Uz_m118Yheg

http://hebrew4christians.com/Grammar/Unit_One/Aleph-Bet/aleph-bet.html

Lisää kommentti

Asialliset viestit saavat jäädä, mutta asiattomat poistetaan. Toivomus on että kaikki kommentit liittyvät jollakin tapaa kirjoitettuun artikkeliin.


Turvakoodi
Päivitä