Mikä on raamatullinen paasto?

Raamatullinen paasto on sellainen paasto joka tehdään samoista syistä kuin ne paastot joista voimme lukea Raamatusta. Sieltä löytyy esimerkkejä siitä miksi on joskus hyvä paastota. Kun paastomme tapahtuu tänä päivänä samoilla periaatteilla ja samoista syistä,  silloin meillä on raamatullinen paasto.

 

Ketkä paastosivat Raamatussa?

 • Israelin kansa: Tuom.20:26, 1.Sam.7:6, Neh.9:1, Est.4:3
 • Jaabeksen (Jabesin) asukkaat: 1.Sam.31:13
 • Niiniven ihmiset: Joona.3:6-9
 • Profeetta Mooses: 1.Moos.34:28, 4.Moos.9:9,18
 • Profeetta Elia: 1.Kun.19:8 Profeetta
 • Nehemia: Neh.1:4
 • Profeetta Daniel: Dan.9:3, 10:2,3
 • Kuningas Ahab: 1.Kun.21:27
 • Kuningas Daavid: Ps.35:13, Ps.69:11, Ps.109:24, 2.Sam.12:16-23
 • Kuningas Daarejaves (Dareios): Dan.6:18
 • Kuningatar Ester ja Suusanin juutalaiset: Est.4:16
 • Joosafat ja Juudaan asukkaat: 2.Aik.20:3
 • Pappi Esra joukkoineen: Esra.8:21,23
 • Jumalan palvelijat: 2.Kor.6:4,5
 • Kenturio Kornelius: Apt.10:30 (Textus Receptuksen mukaan hän paastosi, mutta Aleksandrian tekstiperheen mukaan hän rukoili.)
 • Apostoli Paavali: Apt.9:9, 2.Kor.11:27
 • Naisprofeetta Hanna: Luuk.2:36,37
 • Johannes kastaja opetuslapsineen: Matt.9:14
 • Jeesus Kristus: Matt.4:2, Luuk.4:2
 • Jeesuksen vertauksen fariseus (ei siis oikea tapahtuma): Luuk.18:12
 • Antiokiassa kokoontuva seurakunta: Apt.13:1-3
 • Paavali ja Barnabas Lystrassa kokoontuvan seurakunnan kanssa: Apt.14:21-23
 • Paavali ja Barnabas Ikonionissa kokoontuvan seurakunnan kanssa: Apt.14:21-23
 • Paavali ja Barnabas Antiokiassa kokoontuvan seurakunnan kanssa: Apt.14:21-23

 

Mikä oli se israelilaisten pakollinen paasto?

Jumalan säätämyksestä israelilaisten piti paastota seitsemännen kuukauden kymmenentenä päivänä ns. "sovituksen päivänä". Jumala antoi sen heille ikuiseksi säädökseksi (3.Moos.16:29-34, 3.Moos.23:26-32, 4.Moos.29:7). Käytännössä tuo paasto alkoi aina edellispäivän iltana (9.päivä) ja päättyi seuraavan päivän iltana (3.Moos.23:32).

 

Miksi minun olisi hyvä paastota kristittynä?

Lue "Mitkä olivat syyt paastoon" niin löydät vastauksen.

Paastoamiseen löytyy myös terveydellisiä syitä. Niihin en ole kuitenkaan tällä kertaa keskittynyt, vaan lähinnä hengellisiin syihin.

 

Mitkä sairaudet voivat olla esteenä paastoamiselle?

En ole paras mahdollinen ihminen vastaamaan tuohon kysymykseen. Jos haluat saada mahdollisimman totuudenmukaisen vastauksen niin kysymyksen kannattaa esittää jollekin pätevälle lääkärille. Vältä feikki-lääkäreitä. Niitäkin on tavattu silloin tällöin!

Itse kerron vain sen verran mitä tiedän, mutta yhtään enempää en uskalla vastata. TYHMÄ EI OLE SE JOKA KYSYY, VAAN SE JOKA EI USKALLA KYSYÄ VAIKKA TIETO OLISI HYVÄKSI!

Mikäli sairastat jotain pitempiaikaista sairautta, KYSY ENSIN lääkäriltäsi onko paastoamisellesi estettä! Sydän- ja munuaissairaudet ja diabetekset vaikuttavat olevan selkeästi juuri sellaisia sairauksia, joiden aikana ei suositella paastoamista. Myöskään raskaana olevien ei pitäisi paastota lainkaan, sillä sikiöt tarvitsevat paljon ravinteita elämiseen ja kasvamiseen ilman häiriötekijöitä.

ON HUOMIOITAVA ETTÄ MONIEN LÄÄKKEIDEN PAKKAUSSELOSTEISSA ON VAROITUKSIA!

Niissä saattaa olla kehotuksia ottamaan ensin yhteyttä lääkäriin, ennen kuin aloittaa paastoamisen lääkkeiden kanssa, tai jättää niiden syömisen/ottamisen paaston takia. Annan kolme esimerkkiä:

ORLOC-lääkkeen selosteessa lukee, että lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa pitää ensin keskustella, mikäli aikoo käyttää Orlocia tiukan paaston aikana. Orloc on tarkoitettu verenpaine- ja sepelvaltimotautiin, sekä sydämen vajatoiminnan hoitoon. Viite: http://spc.fimea.fi/indox/nam/html/nam/humpil/6/121356.pdf

BISPROTIN kuuluu sydänselektiivisiin beetasalpaajiin jota käytetään kohonneen verenpaineen ja sydänlihaksen hapenpuutteesta aiheutuvan angina pectoriksen hoitoon. Senkin selosteessa lukee että Bisprotinin kanssa pitää olla varovainen jos on paastolla. Viite: http://www.yliopistonapteekki.fi/Files/fi/165218.html

Mikäli käytät MAREVAN-nimistä lääkettä paaston aikana (veren hyytymistä ehkäisevää lääkettä), varaudu ylimääräisiin INR-kontrolleihin koska ruokavalio ja sen määrä (etenkin tuiki tarpeellinen ravintoaine K-vitamiini) vaikuttaa hyytymistekijöihin. Paastoa ei suositella Marevan hoidon aikana. Ja siihen on monta syytä, joista yksi on että se on ROTANMYRKKYÄ! Maininta rotanmyrkystä on oma lisäykseni, mutta se on totta. Viitteet: www.hel.fi ja www.sydanliitto.fi

 

Kuinka pitkään voi paastota?

Niin kauan kunnes kuolee. Sen jälkeen ei ole enää tarvetta paastota. Mikäli kysymyksellä kysyttiin kuinka kauan voi paastota ilman että kuolee, niin se on hyvin yksilöllistä. Mutta hyvä nyrkkisääntö on, että pelkällä vedellä ei kannata paastota yli 40 vuorokautta. Jeesus paastosi 40 päivää, todennäköisesti pelkällä vedellä. Tuoremehujen kanssa voi paastota huomattavasti pidempään. Itse en paastoaisi yli 40 päivää koska en halua olla Mestariani parempi (vaikka kyse ei olekaan paremmuudesta).

 

Paastosiko Jeesus?

Hän paastosi neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä (Matt.4:2, Luuk.4:2).

 

Miksi Jeesus paastosi?

Jeesus paastosi varmaan samoista syistä kuin muutkin juutalaiset. Yksi esimerkki oli sovituksen päivän paasto (3.Moos.16:29-34, 3.Moos.23:26-32, 4.Moos.29:7).

Jeesuksen neljänkymmenen päivän paasto saattoi johtua siitä, että Pyhä Henki vei Jeesuksen erämaahan perkeleen kiusattavaksi (Matt.4:1). Siten voidaan ajatella asian myös sillä tavoin, että hän tuossa samaisessa Jumalan voimavaikutuksen vaikutuspiirissä, haki itselleen johdatusta sekä paaston että rukouksen kautta, jotta hän samaisen voimavaikutuksen kautta kestäisi lankeamiset. Hän kesti kaikki perkeleelliset  ja lihalliset kiusaukset joihin hän ihmisenä joutui. Jos Jeesus ei olisi ollut kiusattuna samalla laillla kun mekin (Heb.4:15), tuskin kiusaukset olisi siinä tapauksessa olleet lainkaan mitään kiusauksia. Kun Perkele pyysi Jeesusta muuttamaan kivet leiviksi (Matt.4:3), hän ei tullut ajatelleeksi että Jeesus söi ainoastaan eläkseen, eikä elänyt syödäkseen.

Toinen merkittävä syy Jeesuksen paastoamiselle on saattanut olla myös se, että hän halusi osoittaa opetuslapsilleen mallin, että heidänkin olisi joskus hyvä paastota (sillä opetuslapsi ei ole opettajaansa parempi). Siksi Jeesus sanoi ainakin kerran: "Kun te paastoatte..." (Matt.6:16). Hän ei tiettävästi koskaan sanonut, "Mikäli te paastoatte...". Eron sinä varmasti huomasit. En kuitenkaan usko että paasto on pakollinen pakanoille. Sovituksen päivän paasto oli ainoa pakollinen paasto, ja sekin säädettiin juutalaisille eikä pakanoille (3.Moos.16:29-34, 3.Moos.23:26-32, 4.Moos.29:7)

Kolmas syy Jeesuksen paastoamiselle saattoi olla se, että hän halusi lisää Hengen voimaa julistustyönsä alussa. Siksi sanotaankin Jeesuksen paaston ja kiusausten jälkeen, että hän palasi Hengen voimassa Galileaan (Luuk.4:14). Tosin on myös muistettava se, että hänellä oli Hengen voimaa silloinkin kun hän meni Perkeleen kiusattavaksi erämaahan. Sinne hän joutui Hengen kuljetettavana (Luuk.4:1). Sielunviholliselle tuli rökäletappio kiusaushommissaan koska Jeesus oli Hengen voimassa ennen kuin ajatui kiusauksiin (Luuk.4:1). Tuo voima kasvoi paaston aikana! Ja tästä syystä Perkele lähti pois joksikin aikaa (Luuk.4:13).

 

Miten tulisi paastota?

Annetaan Raamatun vastata:

"Eikö tämä ole paasto, johon minä mielistyn: että avaatte vääryyden siteet, irrotatte ikeen nuorat, ja päästätte sorretut vapaiksi, että särjette kaikki ikeet? Eikö tämä: että taitat leipäsi isoavalle ja viet kurjat kulkijat huoneeseesi, kun näet alastoman, vaatetat hänet etkä kätkeydy siltä, joka on omaa lihaasi?" (Jes.58:6,7).

"Vaan kun sinä paastoat, niin voitele pääsi ja pese kasvosi, etteivät paastoamistasi näkisi ihmiset, vaan sinun Isäsi, joka on salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle" (Matt.6:17,18).

 

Miten ei tulisi paastota?

"Miksi me paastoamme, kun et sinä sitä näe, kuritamme itseämme, kun et sinä sitä huomaa?" Katso, paastopäivänänne te ajatte omia asioitanne ja ahdistatte työhön kaiken työväkenne. Katso, riidaksi ja toraksi te paastoatte, lyödäksenne jumalattomalla nyrkillä. Te ette nyt paastoa niin, että teidän äänenne kuultaisiin korkeudessa" (Jes.58:3,4).

"Ja kun paastoatte, älkää olko synkännäköisiä niinkuin ulkokullatut; sillä he tekevät kasvonsa surkeiksi, että ihmiset näkisivät heidän paastoavan. Totisesti minä sanon teille: he ovat saaneet palkkansa" (Matt.6:16).

 

Mistä tiedämme että Kornelius rukoili eikä paastonnut, jos kerran jotkut käännökset ilmoittavat hänen rukoilleen ja toiset paastonneen? (Apt.10:30).

Kukaan ei välttämättä tiedä totuutta siltä osin, joten asia jää arvailujen varaan. Mutta loogisella ajattelutavalla on helpompi uskoa että jae ilmoittaa hänen rukoilleen, eikä paastonneen. Seuraava jae (31) ilmoittaa että "hänen rukouksensa on kuultu". Se ei ilmoita että "hänen paastonsa on nähty", eikä myöskään ilmoita, että "hänen paastonsa on nähty ja rukoukset kuultu". Uskon siten että Aleksandrian tekstiperhe on tuossa kohden luotettavampi kuin Bysanttilaiset tekstit. Voin kuitenkin olla arvailuissani väärässä.

Lisää kommentti

Asialliset viestit saavat jäädä, mutta asiattomat poistetaan. Toivomus on että kaikki kommentit liittyvät jollakin tapaa kirjoitettuun artikkeliin.


Turvakoodi
Päivitä