Koska Raamattu ei opeta että Jumala on kolme persoonaa, voimme käyttää hänestä persoonapronominia "Hän". Mutta jos Jumala olisi enemmän kuin yksi persoonaa, voisimme sanoa hänestä, "He".

Mikäli Jumala sittenkin olisi kolme persoonaa, silloin joutuisimme kuitenkin muokkaamaan vääristynyttä otsikkoa uudeellen, muotoon; "Ketkä ovat Jumala?". Tuollaisella otsikolla ei tietenkään olisi mitään järkeä, sillä raamatuissamme on asiat esitetty niin, että aina kun Jumala puhuu itsestään, hän puhuu aina yksikkömuodossa, "minä", mutta ei koskaan monikkomuodossa "me". Hän ei kertaakaan käyttänyt monikkomuotoisia persoonapronomineja itsestään, vaikka puhui Raamatussa satoja kertoja itsestään. Miksi? Siinäpä tuhannen taalan kysymys.

Jumala esittää itseään aina yhtenä (5.Moos.6:4). Jopa riivaajatkin uskovat että hän on yksi (Jaak.2:19). Mutta uskovatko kaikki kristityt että Jumala on ainoastaan yksi, eikä kolme? Ei valitettavasti.

Raamatussa on vain kaksi paikkaa missä Jumala puhui myös itsestään monikossa. Mutta monikollisuus ei itsessään todista että hän on monikollineen, vaan sitä että hän halusi tehdä jotakin Poikansa tai/ja enkeliensä kanssa. Ne paikat johon viittaan ovat kaksi seuraavaa:

1) "Tehkäämme ihminen, kuvaksemme, kaltaiseksemme..." (1.Moos.1:26).

2) "Tulkaa, astukaamme alas ja sekoittakaamme siellä heidän kielensä, niin ettei toinen ymmärrä toisen kieltä" (1.Moos.11:7).

Noissa jakeissa hän puhui monikossa. Mutta se ei tietenkään tarkoita, että hän puhui yhdelle ainoalle Jumalalle joka on hän itse. Hän ei puhunut itselleen. Meidän pitäisi ennemmin uskoa että hän puhui Jeesukselle, omalle Pojalleen (ja mahdollisesti enkeleille jakeessa 1.Moos.11:7), ja siten hän myös toivoi Poikansa mukanaoloa tulevassa luomistyössä aktiivisena osapuolena. Eihän vain kukaan usko, että sinä ja kaverisi, olette yksi ja sama olemus, silloin kun sanot hänelle, "Tehkäämme tämän" tai "Tehkäämme tuon"?

Ilman Jeesusta ei ole syntynyt mitään, mikä syntynyt on (Joh.1:3). Jumala loi kaiken Jeesuksen kautta. Kun me tiedostamme tämän, silloin me myös tiedämme miksi hän sanoi Pojalleen, "Tehkäämme...".

Mikäli Jumala olisi kolme persoonaa, emme voitaisi edes kysyä sellaista kysymystä jota yllä on esitetty, eli; "Kuka on Jumala?". Silloin meidän pitäisi ennemmin kysyä; "Ketkä ovat Jumala?". Tällöin uskomme ei olisi enää monoteistinen usko, vaikka toista väittäisimme. Uskomme olisi silloin myös Raamatun opin vastainen.

On myös suomen kieliopin vastaista kysyä monikkopersoonaiselta; "Kuka sinä olet?". Esitykseni on tietenkin järjenvastainen, sillä monikkopersoonaisia jumalia tai ihmisiä ei ole olemassakaan. Ja niistäkin joita on, heistä monet istuvat säännöllisesti kallonkutistajien kuulusteltavana, poikkeuksellisten harhakuvitelmiensa takia. Eihän kukaan kristitty oikeasti usko, että heidän Jumalansa on identiteettihäriöinen, jossa hän "kolmena persoonana" puhuu itselleen pilvestä, ainoalle Jumalalle maan päälle. On epäuskottavaa että  hän sanoi itselleen:

"Tämä on minun rakas Poikani..." (Mark.9:7).

Sekään ei ole uskottavaa, että ainoa Jumala huutaa ristillä ainoalle Jumalalle; "Jumalani, Jumalani..." (Mark.15:34).

En usko että ainoa Jumalamme leikkii roolileikkejä itsensä kanssa. Uskotko sinä? Jos uskot, silloin olet modalisti

Koska en usko että Jumala on enemmän kuin yksi, voin tietenkin esittää kysymyksen "Kuka on Jumala?". Entäs trinitaarit? Voivatko he esittää tuollaista kysymystä? Eivät, mikäli ovat itselleen rehellisiä. Hehän uskovat että Jumala on kolme persoonaa. Heti kun heistä tulee ihan oikeasti monoteisteja, silloin he voivat kertoa kuka hän on. Mutta nyt he ennemmin selittelevät ketkä hän on. Tällöin Jumala on menettänyt oman identiteettinsä eikä siten ole enää "hän", vaan kaikkialla leijuva henki, joka on ainoastaan kolmen persoonan käsite, mutta ei persoonallinen yksilö. Polyteistiset monoteistit pitäisi saada ymmärtämään, että Raamattuun pohjautuva uskomus Jumalaan on aina monoteistinen, mutta ei koskaan polyteistinen.

Nyt pääsen vihdoin vastaamaan varsinaiseen kysymykseen:

Eli, "Kuka on Jumala?" Jumala on יהוה.

Vastauksessa esiintyy Jumalan nimi heprelaisittain ilman vokaaleja. Eli juuri sellaisena kuin se on ilmoitettu Vanhan testamentin heprealaisissa alkuteksteissä yli 6700 kertaa. Tätä ei kaikki kristityt tiedä, koska esim. vanhassa kirkkokäännöksessä (1933/1938), on Jumalan pyhä nimi (JHVH) peitetty "Herra"-sanalla joka ikinen kerta. Uudemmassa kirkkokäännöksessä (1992) on Jumalan nimi myöskin aina peitetty sanalla "Herra", paitsi poikkeuksena seitsemän kertaa (2.Moos.3:15, 2.Moos.6:2,3, 2.Moos.15:3, 2.Moos.33:19, 2.Moos.34:5 ja Jes.42:8).

Miksi käännöskomitea ei saman tien pistänyt Jumalan nimen näkyviin kaikkiin niihin paikkoihin joissa se kuuluisi olla näkyvillä? Ehkä heillä on edelleen juutalaisista perinteistä lähtöisin olevaa Jumalan nimen turhaan lausumisen pelkoja? On kuitenkin hyvä ymmärtää, ettei Jumala koskaan kieltänyt oman nimensä käyttämistä, vaan ainoastaan sen turhaan lausumista. Jokainen ymmärtää milloin nimen lausuminen on turhaa ja milloin ei. Kun keskustellaan Jumalasta asiallisesti, niin ei hänen nimensä lausuminen pitäisi olla mikään turha saatikka hävettävä asia.

Koska יהוה on hepreaa, siitä on tehty sopiva translitteraatio latinalaisin kirjaimin, suomalaisille muotoon JHVH (JHWH), ja englantilaisille YHWH (JHWH).

Kristikunnassa esiintyy erimielisyyksiä siitä mitkä ovat puuttuvat vokaalit Jumalan nimessä. Jotkut sanovat että Jumalan nimi on lausuttuna Jehova, kun taas toiset sanovat että se on Jahve (engl: Yehovah/Yahveh/Yahweh).

Mitä suuremmalla todennäköisyydellä on Jumalan nimen oikeampi lausumistapa "Jahve". Sitä en kuitenkaan uskalla vannoa oikeaksi!

Eräs tuntemani Jehovan todistaja paljasti minulle, että heidän järjestönsä uskoo tätä nykyä, että Jahve on luultavammin Jumalan oikea nimi. Hän on kuulunut sisäpiirin johtohenkilöihin yli 30 vuotta, joten uskon että hän tietää Jehovan todistajien kannan. Heillä olisi hyvä syy muuttaa järjestönsä nimeksi Jahvetin todistajat, mikäli oikeasti uskovat että Jumalan nimi on Jahve eikä Jehova.

 

Lisää kommentti

Asialliset viestit saavat jäädä, mutta asiattomat poistetaan. Toivomus on että kaikki kommentit liittyvät jollakin tapaa kirjoitettuun artikkeliin.


Turvakoodi
Päivitä