Mitä ovat enkelit?

Enkelit ovat palvelevia henkiä jotka ovat lähetetty heitä varten jotka saavat autuuden periä (Heb.1:14).

Kuinka paljon enkeleitä on olemassa?

Sitä on vaikeata mennä sanomaan koska Raamattu ei paljasta tarkkaa lukua. Mutta mikäli Danielin kirjassa (Dan.7:10) esitetään enkeleitä luvulla 10000 X 10000, niin niitä on silloin vähintään 100 miljoonaa:

"Tulivirta vuoti, se kävi ulos hänestä; tuhannen tuhatta palveli häntä, ja kymmenen tuhatta kertaa kymmenen tuhatta seisoi hänen edessänsä. Oikeus istui tuomiolle, ja kirjat avattiin".

Jae on kuitenkin hyvin tulkinnallinen koska siinä ei suoraan mainita enkeleitä. Siksi meidän on haettava apua muualta. Ilm.5:11 auttaa meitä ymmärtämään Dan.7:10 paremmin:

"Ja minä näin, ja minä kuulin MONIEN ENKELIEN ÄÄNEN valtaistuimen ja olentojen ja vanhinten ympäriltä, ja heidän lukunsa oli KYMMENENTUHATTA KERTAA KYMMENENTUHATTA JA TUHAT KERTAA TUHAT..." (Ilm.5:11).

10000 X 10000 on 100 miljoonaa. Ehkä sen päälle pitäisi vielä ynnätä 1000 X 1000, jolloin kokonaisluku on 101 miljoonaa. Oma tulkintani on jakeesta että enkeleitä on vähintään 100 miljoonaa. Silti uskon että luvut ovat vain kuvaus niiden suuresta määrästä, eikä ole välttämättä mikään viittaus tarkkaan lukuun. Heitä voi hyvinkin olla vaikka miljardeja.

Olemmeko me ihmiset se taivaasta ulos heitetty roskajoukko, eli langenneita enkeleitä?

Eläessäni olen tavannut vain muutamia ihmisiä jotka uskovat siihen. Itse en siihen usko. Ja syyt ovat ilmeiset:

1) Ihmiset ja enkelit ovat Raamatussa aina mainittu erillisinä olemuksina. Raamatussa ei koskaan esiinny enkeli-ihmisiä tai ihmisenkeleitä. Siellä ihmiset ja enkelit erotellaan toisistaan selkeällä tavalla. Esim. uudestisyntyneet, pelastuneet ihmiset, he tulevat tuomitsemaan enkeleitä (1.Kor.6:3).

2) Mikäli me ihmiset ollaan langenneita enkeleitä, me oltiin langenneita enkeleitä jo maailmaan syntyessämme, ja siten myös syntisiä. Mutta kun katselen poikani tyttövauvaa syvälle silmiin, en näe siellä mitään demoneja, en langenneisuutta, en pimeyden töitä, enkä edes perisyntiä. Jeesus sanoi että silmä on ruumiin lamppu, ja että jos silmä on terve, niin koko ruumis on valaistu. Näen tyttövauvan silmissä paljon valoa, mutta en langenneisuutta.

3) Ulos heitetyt enkelit ovat syntisiä, mutta vauvat eivät ole syntisiä, koska siellä missä ei ole lakia (esim. vauvojen mielessä) siellä ei lueta syntiä. "...syntiä ei lueta, missä lakia ei ole" (Room.5:13).

4) Raamattu ei sano, että langenneet enkelit siirrettiin raskaaksi tulleitten naisten kohtuihin. Sen sijaan Raamattu sanoo, että Jumala syöksi syntiä tehneet enkelit syvyyteen, pimeyden kuiluihin ja hylkäsi heidät sinne tuomiota varten säilytettäväksi (2.Piet.2:4). He ovat siellä (manalassa) vieläkin kahleissa ja vangittuina odottamassa suurta tuomiopäivää (Juuda 1:6).

5) Raamattu erittelee meille ihmiset, henkivallat ja enkelit tosistaan, siten että enkelit ovat väkevyydeltään ja voimaltaan suuremmat kuin henkivallat; se on tietenkin viittaus pahoihin henkivaltoihin. Lasken pahoihin henkivaltoihin langenneet enkelit ja demonit. JHWH:n enkelit ovat suuremmat kuin ulos heitetyt enkelit, koska langenneet eivät saaneet säilyttää valta-asemaansa (Juuda 1:6).

6) Kuningas (Jeesus) sanoo, että iankaikkinen tuli on valmistettu perkeleelle ja hänen enkeleilleen (Matt.25:41), mutta ei sano, että se on valmistettu perkeleelle ja ihmisille.

7) Jumala puhalsi ensimmäiseen ihmiseen, Aadamiin, elämän hengen (1.Moos.2:7). "Silloin Herra Jumala teki maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän hengen, ja niin ihmisestä tuli elävä sielu." (1.Moos.2:7). Milloin ihmisestä tuli elävä sielu? Vasta silloin, kun hänen kehoonsa tuli "elämän henki". Jos nyt teoria pitäisikin paikkansa, että langenneet enkelit jotka heitettiin maan päälle, ovat nykyinen ihmiskunta, niin se tarkoittaisi käytännössä myös sitä, että se eläväksi tekevä henki jonka Jumala puhalsi Aadamiin, oli myös langennut enkeli. Eli Jumalako ensin imaisi pahan hengen itseensä ja sitten puhalsi sen luomistyöhönsä? Minulle se on täyttä utopiaa, että Jumala täydellisen pyhänä imaisisi itseensä täydellisen pahan ja sitten puhaltaisi sen Aadamin ruumiiseen. Ei Jeesuskaan puhaltanut piruja maailmaan, vaan Pyhän Hengen (Joh.20:22). 

8) Me Jeesuksen opetuslapset ollaan taistelussa pahuuden henkiolentoja vastaan (Ef.6:12). Emme sodi heimolaisiamme vastaan.

Tapahtuuko vieläkin enkeleiden lankeemuksia?

Sitä en osaa varmasti sanoa. Pystyn vain spekuloimaan. Siksi en uskalla tehdä siitä mitään oppia, vaikka olen jo muodostanut asiasta jonkunlaisen näkemyksen:

Aikaisemmin ajattelin että enkelit eivät voi enää langeta, koska taivas ei olisi enää mikään taivas jos siellä olisi lankeilevia enkeleitä. Mutta toisaaltaa, onko se taivas taivas, vasta kun langenneet on heitetty ulos? Uskon että taivas on aina ollut taivas, silloinkin kun jokaisella langenneella enkelillä oli oma tahto jota he pystyivät toteuttamaan.

Monien pohdintojen jälkeen olen tullut uusiin aatoksiin. Uskon siis tätä nykyä että enkelien lankeemuksia tapahtuu edelleen. Asiaa en voi kuitenkaan allekirjoittaa totuutena.

Syyt miksi uskon että enkelien lankeemuksia edelleen tapahtuu:

1) Uudestisyntyneet, pelastuneet ihmiset, tulevat vielä tuomitsemaan enkeleitä (1.Kor.6:3).

2) Jumala havaitsee enkeleissäänkin vikoja (Job. 4:18).

3) Missään ei Raamatussa sanota että enkelit eivät voi langeta enää.

4) Jos he ovat pystyneet lankeamaan aikaisemmin, miksi eivät enää?

5) Saatanan enkeli runteli Paavalin kehoa Jumalan sallimuksesta ettei hän ylpeilisi (2.Kor.12:7), siitäkin huolimatta että Saatanan kanssa langenneet enkelit olivat sillä hetkellä ikuisissa kahleissa, pimeyden kuiluissa, odottamassa tuomiopäivää (Juuda 1:6, 2.Piet.2:4).

Annan pari mielenkiintoista videolinkkiä youtubeen. Molemmista videoista saa käsityksen että lankeemuksia tapahtuu edelleen. Mutta älä pidä niitä siitä todisteena. Ne voivat hyvinkin olla feikkejä:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FOpRIeePUQ8

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S2ToORwhuYI

Toisessa videossa, alkaen 22 sekunnilla... katso taivaalle, pilviin. Mitä sieltä tulee alas? Pudottiko lentokone jotakin alas?

Lisää kommentti

Asialliset viestit saavat jäädä, mutta asiattomat poistetaan. Toivomus on että kaikki kommentit liittyvät jollakin tapaa kirjoitettuun artikkeliin.


Turvakoodi
Päivitä