Mikä on eksorkismi?

Eksorkismi (eksorsismi) on pahojen henkien pois karkoittamista ihmisistä. Sana eksorkismi tulee kreikankielen sanasta "eksorkismos". Eksorkismin suorittava henkilö on "eksorkisti" ja ehkä jopa "manaaja", riippuen mitä kussakin yhteydessä manauksella tarkoitetaan. Eksorkismi-sanan tilalla voi myös käyttää sanaa "manaus", vaikkakin se voi myös olla viittauksena henkiolentojen esiinkutsumiseen. Henkien ulosajaamisessa pahat henget tulevat usein esille, tai paljastavat itsensä, etenkin Pyhän Hengen läsnäolossa. Tämä niiden manifestoiminen näkyy usein uhrin silmistä, ilmeistä, puheesta tai kehon muista liikkeistä. Manifestaatioita (ilmentymiä) on yleensä monenlaisia, kun taas toisinaan niitä ei esiinny lainkaan. Demonit pyrkivät usein piiloutumaan uhrin kehossa ilman että ne ilmaisevat itsensä, etenkin jos joku pyrkii ajamaan niitä ulos Jeesuksen nimessä. Monesti käy niin, että ne eivät välttämättä aluksi ilmennä itseään lainkaan, mutta kun rukoukset ja käskysanat tulevat Pyhän Hengen läsnäolossa sietämättömäksi ne alkavat manifestoimaan, yleensä pelosta Jeesuksen nimen tähden.

 

Miksi samaa sanaa käytetään kahdessa eri muodossa? "Eksorkismi" ja "Eksorsismi"!

Hyvä ja vaikea kysymys. Siinä on vain yhden kirjaimen ero. En osaa välttämättä vastata kysymykseen oikealla tavalla. Mutta vaikuttaa selkeästi siltä, että yleisin sana suomenkielessä on "eksorkismi", eikä "eksorsismi". Molempia kirjoitusasuja kuitenkin käytetään. Sana “eksorkismi” on selkeästi eräänlainen translitteraatio kreikankielen sanasta "eksorkismos". Vastaavasti sana “eksorsismi” on translitteraationa lähellä englannin “exorcism” ja latinan “exorcismus”. Itse käytin aikaisemmin sanaa “eksorsismi” eikä “eksorkismi”. Tämä johtui siitä että olin ottanut/saanut vaikutteita englanninkielestä enkä kreikankielestä. Mutta viime aikoina olen pyrkinyt muuttamaan omaa käytäntöäni, koska tätä nykyä sana eksorkismi on suomenkielessä eniten käytetty muoto. Sekakäytöä voi vielä esiintyä.

 

Kenestä pitää ajaa ulos demoneja/riivaajia?

Vain heistä, jotka sitä itse haluavat, ja vain heistä, joissa on demoneja. Jopa pahastikin riivatut voivat yleensä itse pyytää apua ja ovat itse antaneet suostumuksensa.

Mikäli eksorkismiin ei ole saatu uhrilta lupaa, en suosittele että siihen pitäisi lainkaan ryhtyä. Yleensä riivatut tietävät itse milloin heissä on demoneja. He kertovat epäilyksistään tai tietämyksistään, silloin kun heidän kanssaan juttelee ennen sessiota. Monet heistä kertovat kuulevansa ääniä päässään jotka käskevät tehdä yhtä sun toista pahaa, joko itselleen tai lähimmäisilleen. Mikäli minkäänlaisia ilmentymiä ei ole (eli manifestaatioita), ja mikäli ihminen kertoo, että hän ainoastaan luulee demonien olevan hänessä, mutta on epävarma kannassaan, silloin ei pitäisi ajaa demoneja ulos.  Olematonta ei pitäisi ajaa ulos, koska silläkin voi tehdä tuhoa ja hallaa ihmismielessä. Mutta yleensä on niin, että mikäli kyse on demoneista, silloin ne pian ilmentävät itseään hermostuneesti, sen jälkeen kun eksorkisti on rukoillut Pyhän Hengen inspiraatiossa muutaman minuutin ajan. Demonit eivät voi sietää Pyhän Hengen voimakasta läsnäoloa, vaikka toisinaan yrittävät piileskellä mahdollisimman kauan, jottei heitä alettaisi ajamaan ulos asunnostaan.

 

Kuka voi harrastaa eksorkismia?

Kuka tahansa aikuinen ihminen jolla on henkilökohtainen suhde Jeesukseen ja joka tunnustaa hänet Herrakseen ja Vapahtajakseen voi ajaa demoneja ulos muista ihmisistä hänen nimessään. Mutta mikäli henkien ulos ajajalla ei ole kaikki asiat kunnossa ylöspäin, ja hänellä on piilosyntejä elämässään, hän on vaaravyöhykkeellä tulla itse demonien uhriksi, väkivallan kautta. Väkivallan uhriksi voi joutua vaikka kaikki olisi kunnossa ylöspäin. Mutta se on harvinaisempaa. Näin on käynyt esimerkiksi erittäin kokeneelle eksorkistille nimeltään Jay Bartlett (tiedän sen hänen kiertokirjeistään). Minuakin kerran purettiin käsivarresta, mutta jälkiä ei pahemmin jäänyt. Pientä punotusta vain. Tämä on kait se syy miksi katoliset eksorkistit välillä pyytävät kirjallisen suostumuksen "potilaalta" että hänet sidotaan session ajaksi kiinni. Käytäntö voi joskus osoittautua hyväksi, eikä se ole keneltäkään pois jos on mustaa valkoisella.

 

Miksi ei kuka tahansa voi ajaa ulos demoneja?

Demonit saattavat vahingoita eksorkistin pahastikin riivatun kautta, jos he näkevät ettei hänessä ole Jumalan vaikuttava voima tai uskoa Jeesuksen nimeen ja auktoriteettiin. Herran enkelit toimivat Pyhän Hengen kautta eksorkistin suojelijana eksorkismin aikana, mikäli hän on Jeesuksen verellä pesty ja taivaan perillinen. Jos eksorkisti ei ole uudestisyntynyt Jumalan lapsi, pahat henget näkevät ja aistivat sen, ja ne voivat sen seurauksena hyökätä hänen kimppuun. Tällainen esimerkki löytyy Raamatusta:

"Myöskin muutamat kuljeksivat juutalaiset loitsijat rupesivat lausumaan Herran Jeesuksen nimeä niiden ylitse, joissa oli pahoja henkiä, sanoen: "Minä vannotan teitä sen Jeesuksen kautta, jota Paavali julistaa". Ja niiden joukossa, jotka näin tekivät, oli myös erään juutalaisen ylipapin, Skeuaan, seitsemän poikaa; mutta paha henki vastasi heille sanoen: "Jeesuksen minä tunnen, ja Paavalin minä tiedän, mutta keitä te olette?" Ja se mies, jossa paha henki oli, karkasi heidän kimppuunsa, voitti heidät toisen toisensa perästä ja runteli heitä, niin että he alastomina ja haavoitettuina pakenivat siitä huoneesta" (Apt.19:13-16).

 

Kuinka monta demonia voi ihmisissä olla?

Nollasta useisiin tuhansiin.

Kerran Jeesus ajoi ulos noin kaksituhatta demonia eräästä miehestä (Mark.5:1-16). Demonit saivat luvan mennä sikoihin. Voi olla että demoneja oli miehessä jopa paljon enemmän kuin parituhatta, koska jokaiseen sikaan saattoi mennä useita demoneja. Sikoja oli siis noin 2000 ja kaikki syöksyivät jyrkänteeltä alas järveen, sen jälkeen kun henget menivät heihin.

Jay Bartlett on on harrastanut demonien ulos ajaamista ihmisistä jo vuosikaudet. Välillä tulee esille tapauksia jossa riivatussa on ollut useita tuhansia demoneja. 

 

Millä tavalla demonit voivat ilmentää itseään ennen eksorkismia tai sen aikana?

Monellakin tapaa. He ilmentävät itseään sen ihmisen kautta, jossa he oleskelevat. Esimerkiksi, ennen session alkamista, uhri käyttäytyy monesti rauhallisesti ja pystyy vastaamaan järkevästi kysymyksiin. Hän pystyy yleensä omin sanoin kertomaan mitä vikaa hänessä on. Mutta hetken kuluttua, sen jälkeen kun eksorkismi on alkanut, tuo ihminen saattaa alkaa tekemään hullunkurisia asioita tai puhumaan levottomia.

Se on oikeasti demonit jotka tekevät noita asioita tuon ihmisen kautta, vaikka asiaan perehtymätön saattaa luulla, että se on tuo ihminen itse joka niitä tekee. Silmät saattavat pullistua tai mennä "nurinpäin" päässä. Demonit saattavat heittää tai viskoa riivatun maahan (yleensä vasta sitten kun osa heistä - tai kaikki - tulevat karkotetuksi). Ihminen saattaa alkaa yskimään siinä vaiheessa kun demoneja lähtee hänestä, koska ne menevät pois yleensä samaa tietää mistä ne tulivat sisälle; eli suun kautta. Tällöin on myös yskimisen yhteydessä varsin tavallista, että kurkusta tulee limaa. Se on kehon oma puolustusreaktio, silloin kun yksi tai useampi henki jumiutuu hetkellisesti kurkunpäähän. Toisinaan, kun heikoimmat demonit ovat jo lähteneet ulos, saattavat jäljellä olevat vahvemmat demonit pistää hänet nuolemaan liman takaisin suuhun, mikäli todellisuudentaju on ihmisellä pahasti hämärtynyt tai häiriintynyt riivaustapauksissa.

Demonit yrittävät joskus myös vahingoittaa riivattua, siten että hän hakkaa päätä seinään tai lattiaan, repii hiuksiaan tai raapii ja puree itseään käsivarrestaan. Lattialla kieriskely ja pyöriminen on tavallinen näky. Joskus näkee myös pään nopeita edestakaisia sivuttaisliikkeitä.

Demonit voivat sadatella ja olla varsin verbaalisia. Toisinaan se on selkeätä puhetta, jossa he esimerkiksi puolustelevat itseään ja sanovat, että heillä on laillinen oikeus olla kehossa. Toisinaan, silloin kun käskee heitä Jeesuksen nimessä paljastamaan nimensä, he saattavat tehdä sen, jolloin myös usein selviää mitä tehtäviä demoneilla on, ja mitä paha ne aiheuttavat uhrille.

Joskus he murisevat, karjuvat tai kiroilevat. Yhteistä heillä kaikilla on saastaisuus ja viha ihmisiä ja Jumalaa kohtaan. Heidän käskyttäjänsä on sielunvihollinen, Saatana, joka on tullut varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Mutta Jeesus on tullut, että heillä olisi yltäkylläinen ja ikuinen elämä. Kyse on siis hyvän ja pahan kamppailusta, jota ennen ihmispoloiset ovat tehneet hyviä taikka pahoja valintoja. Usein on kyse laillisesta sukukirouksista, ja toisinaan laittomasta, vaikkakin harvemmin.

 

Mitä hyviä eksorkismin opetusvideoita löytyy netistä?

Seuraavan videot kuuluvat mielestäni parhampien joukkoon vaikka eivät ole ne ainoat:

1) Don Dickerman with Intro medium quality

2) Mass Deliverance (Win Worley)

3) How to be Delivered (Derek Prince)

 

Kenessä voi olla demoneja?

Kts. http://jumalaoppia.com/index.php/teologiaa/26-kenessa-voi-olla-demoneja

 

Onko demoni, riivaaja ja saastainen henki yksi ja sama asia?

http://jumalaoppia.com/index.php/teologiaa/33-demoni-riivaaja-saastainen-henki

 

Miksi jotkut käyttävät metallista ristiä kun ajavat ulos pahoja henkiä?

Se voi johtua siitä että heidän oppi-isänsä on harrastanut samaa ja siksi he kenties kuvittelevat että se on tarpeellista. Esim. Bob Larson on Jay Bartlettin oppi-isä ja molemmat käyttävät ristiä aina silloin tällöin, sekä muutenkin välillä samankaltaisia kyseenalaisia metodeja. Tiedän että Jay Bartlett on Bob Larsonin oppipoika (tai ainakin joskus ollut) koska hän on itse sen ilmoittanut minulle eräässä kiertokirjeessään. Se ei ole ainoastaan krusifiksit tai ristit jotka ovat käytössä sessioiden aikana.  Toiset käyttävät Raamattua. He saattavat painaa Raamatun riivatun otsaan, ikään kuin siinä olisi jotain mitä pahat henget pelkäävät. Eivät ne sitä pelkää. Monet heistä osaavat Raamatun etuperin ja takaperin. Raamatuista tai risteistä ei yleensä ole mitään apua, PAITSI jos eksorkistit itse uskovat niiden merkitykseen, jolloin niiden käyttäminen ei ole ainoastaan symbolinen. Ainoa mitä demonit pelkäävät on se, että sinulla on uskoa ajaa ne ulos Jeesuksen nimessä. Mutta jos risti tai Raamattu auttavat sinua sen uskon kehittämisessä/saamisessa/omistamisessa niin silloin se tepsii. Keinoja on siis monenlaisia. Jeesus käytti välillä outoja tapoja sairaiden parantamisessa. Hän käytti välillä omaa sylkeään ja maan tomua parantaakseen sairaita (Joh.9:6). Keinoja on siis monenlaisia myös eksorkismissa.

Mielestäni ainoa tarpeellinen asia on käskysanojen lausuminen Jeesuksen nimessä, mutta toisinaan ajoittain myös kielilläpuhuminen (tarkoitan, vierailla kielillä rukoileminen), sekä mm. niiden raamattujakeiden siteeramista ääneen jossa pahat henkivallat kokevat tappioita, tai joissa Jeesus lupasi meille vallan ja voiman yli kaikkien vihollisten voimien.

 

Mitkä ovat ne kyseenalaiset metodit jotka jotkut käyttävät ajaessaan ulos riivaajia?

Kyseenalaiset metodit ovat mielestäni ehtoollisviinin antaminen riivatuille, sekä enkelien käskyttäminen. Uskovaiset pitäisi käskyttää ulos demoneja, ja siinä kaikki. Me voimme pyytää Jumalan lähettävän enkeleitä, mutta meidän ei pitäisi itse käskeä niitä. Tämä on mielipiteeni ja pidän siitä tiukasti kiinni niin kauan kunnes joku pystyy osoittamaan minulle Raamatusta, että joku opetuslapsi joskus käskytti enkeleitä. Niin ikään, ehtoollisviiniä ottivat käsittääkseni ainoastaan ne ihmiset, jotka osasivat erottaa Kristuksen ruumiin muista ruumiista; ja jos he siitä huolimatta ottivat sitä viiniä (ja leipää), vaikka eivät ymmärtäneet mitä tekivät, he olivat syyllistyneet Herran ruumiiseen ja vereen ja olivat ottaneet ehtoollista omaksi turmiokseen, jonka kautta heihin tuli heikkoutta, sairautta ja jopa kuolemaa (1.Kor.11:27-30). Kun annetaan riivatulle ehtoollisviiniä siinä tilassa jossa hän on eräänlaisessa psykoosissa, niin se ei voi millään olla oikein. Ehtoollisviinin ottaja pitäisi itse ymmärtää mitä hän tekee kun hän ottaa sen juodakseen. Tätä kykyä ei ole psykoosissa olevilla riivatuilla.

 

Lisää kommentti

Asialliset viestit saavat jäädä, mutta asiattomat poistetaan. Toivomus on että kaikki kommentit liittyvät jollakin tapaa kirjoitettuun artikkeliin.


Turvakoodi
Päivitä