Mikä on seurakunta?

Seurakunta ("eidah" H5712, "kaheil" H6951)) oli VT:ssa (vanhassa liitossa) viittauksena Israelin kansaan (Joos.18:1), joka tekemällä Jumalan tahdon ja pitämällä liiton uhrimenoineen sai oikeuden olla hänen omaisuuskansana ennen muita kansoja (2.Moos.19:5,6).

Sen sijaan UT:ssa, uudessa liitossa, on seurakunta ("ekklesia" G1577) viittaus Kristuksen ruumiiseen (Room.12:5, 1.Kor.12:27), joka maan päällä toteuttaa taivaallisen Isän tahdon (Mat.7:21, 12:50) rakastamalla Jumalaa yli kaiken ja lähimmäisiään niin kuin itseään (Luuk.10:27).

Seurakunnan jäsenet ovat ostettu Jeesuksen verellä Jumalalle kaikista kansoista ja heimoista (Ilm.5:9). Kristus on seurakunnan pää (Ef.5:23). Me olemme Kristuksen omia, ja Kristus on Jumalan (1.Kor.3:23).

Saman asian voi ilmaista myös lyhyen kaavan mukaan:

Seurakunta on Kristuksen omista koostuva yhteisö, joka on ostettu Jeesuksen verellä Jumalalle. Seurakuntalaiset toteuttavat Jumalan tahdon ja ovat Kristuksen ruumiin (seurakunnan) jäseniä.

 

Mikä on paras seurakunta?

Paras seurakunta taitaapi olla se ainut seurakunta, eli "elävän Jumalan seurakunta" (1.Tim.3:15).

 

Kuinka monta seurakuntaa on maailmassa?

Vain yksi ainoa, vaikka se onko jaettu satoihintuhansiin paikallisyksiköihin (kts. linkki).

 

Miksi seurakuntaa kutsutaan monin paikoin kirkoksi?

Se on kirkollinen traditio. Se on kuitenkin ilmeinen virhe, koska kirkko on rakennus. Seurakunta voi kokoontua rakennuksessa. Jumala ei kuitenkaan asu käsillä tehdyissä temppeleissä (Apt.17:24). Sen sijaan Jumala voi asua meissä, Henkensä kautta (Room.8:9-11, 1.Kor.3:16, 2.Kor.6:16), silloin kun me tottelemme häntä (Apt.5:32).

Kirkkorakennus ei ole Jumalan temppeli, vaan uskovaiset, silloin kun edellytykset täyttyvät (1.Kor.3:16). Me voimme olla elävän Jumalan temppeli (2.Kor.6:16).

Kirkko on aina ollut käsillä tehty temppeli. Mutta Jumalan temppeli, seurakunta, ei ole rakennettu käsillä (Mark.14:58). Jeesuksen liharuumis hajotettiin, mutta kolmen päivän sisällä, kuolemisensa jälkeen, hän oli rakentanut itselleen uuden ruumiin, seurakuntaruumiin, joka ei ole käsillä tehty (Mark.14:58).

Ev.lut.kirkko haluaa että seurakuntaa aletaan kutsumaan entistä enemmän kirkoksi, vaikka vanhemmassa kirkkoraamatussa (1938) "ekkleesia" ei ole koskaan käännetty viittaamaan kirkkoon. Niin ikään, vuoden 1992 kirkkoraamattu kääntää sen vain kahdesti kirkoksi.  Miksi näin, jos kerran "ekkleesia" tarkoittaa "kirkko"? Siksi, koska se ei sitä tarkoita! Kirkko-instituutio haluaa hämärtää meille "seurakunta"-sanan perinteisen tarkoituksen ja yleistää "kirkko"-sanan koska heillä on siitä enemmän hyötyä kuin vapailla suunnilla. Suomen vapailla suunnilla "kirkko"-sana ei ole vakiintunut läheskään yhtä paljon kuin Suomen kirkko-instituutiossa, tai esim. USA:ssa jossa sitä käytetään varsin paljon jo vapaissakin suunnissa. On kuitenkin täysin perusteetonta käyttää seurakunnasta sanaa "kirkko", sillä seurakunta on koinee-kreikassa "ekklesia" eikä "kyriake" ("oikia"), josta sana "kirkko" tulee.

Lisää hyvää luettavaa aihepiiristä täällä, kielikellon sivulla.

 

Mitä tarkoitetaan "vapailla suunnilla"?

Vapaat suunnat ovat viittaus niihin ainoan seurakunnan paikallisyksiköihin, lahkoihin ja lohkoihin jotka protestoivat katolilaisuuden iestä vastaan mielenilmauksilla ja jotka haluavat vapaasti harjoittaa kristinuskoa ilman että piispat ja papit päättävät siitä miten, tai mitä, heidän pitää uskoa. Sitä kutsutaan protestanttisuudeksi. Käytännössä "vapaat suunnat" ovat protestanttisia seurakuntia tai yhteisöjä.

Katolinen kirkko ei ole protestanttinen kirkko.

Lisää kommentti

Asialliset viestit saavat jäädä, mutta asiattomat poistetaan. Toivomus on että kaikki kommentit liittyvät jollakin tapaa kirjoitettuun artikkeliin.


Turvakoodi
Päivitä