Monet kristityt uskovat että Pyhä Henki on Jumala.

Itse en voi millään uskoa siihen. Raamattu ei tue sellaista uskomusta. Ne jotka uskovat siihen, he vetoavat muutamaan Raamatun jakeeseen jotka eivät kerro sitä suoranaisesti. Silti he tulkitsevat nuo jakeet sillä tavoin, että niistä voi tehdä sellaisen johtopäätöksen että Pyhä Henki on Jumala. Käydään nyt seuraavaksi nuo jakeet läpi. Tutkitaan onko asian laita kuten he uskovat.

Lähitarkastelussa ne Raamatun jakeet jotka todistavat trinitaareille että Pyhä Henki on Jumala:

Apt.5:3,4 Mutta Pietari sanoi: "Ananias, miksi on saatana täyttänyt sinun sydämesi, niin että koetit pettää Pyhää Henkeä ja kätkit osan maatilan hinnasta? Eikö se myymätönnä ollut sinun omasi, ja eikö myynnin jälkeenkin sen hinta ollut sinun? Miksi päätit sydämessäsi tämän tehdä? Et sinä ole valhetellut ihmisille, vaan Jumalalle."

1.Kor.3:16 Ettekö tiedä, että te olette Jumalan temppeli ja että Jumalan Henki asuu teissä?

Kuten ehkä jo huomasit, sellaisia jakeita Raamatusta ei löydy kovinkaan monta, josta voisi saada käsityksen että Pyhä Henki on Jumala. Mikäli Pyhä Henki on oikeasti se meidän ainoa Jumala (5.Moos.6:4, Mark.12:29), niin miksi siitä on niin vähän mainintoja Raamatussa, vaikka se on niin tärkeä tieto? Johtuneeko se siitä että Pyhä Henki ei sittenkään ole mikään Jumala, vaan Jumalasta lähtevä voimavaikutus? Yhtään ainoata mainintaa ei löydy myöskään siitä, että meidän täytyy uskoa että Pyhä Henki on Jumala. Kukaan ei edes puhunut saatikka rukoillut Pyhälle Hengelle. Miksi, jos kerran se on meidän ainoa Jumala? Sitä vastoin Isälle, JHWH:lle puhuttiin ja häntä rukoiltiin.

Ensimmäinen kyseenalainen todistusaineisto: Apt.5:3,4

Ensimmäinen kyseenalainen todistusaineisto (Apt.5:3,4) kertoo meille, että Pyhän Hengen pettämisen kautta on mahdollista valehdella Jumalalle. Näin kävi Ananiakselle kun hän yritti pettää apostoleita, laittamalla heidän jalkojensa juurelle (Apt.4:37) ainoastaan osan niistä rahoista jotka hän sai myymällä maatilansa (Apt.5:2).

Näinhän se on, että se minkä me olemme tehneet Jumalan edustajalle (esim. Jeesukselle), sen me olemme tehneet Jumalalle (Joh.15:23) ilman että me ollaan Jeesus. Ja sen minkä me olemme tehneet lähimmäisillemme, sen me olemme tehneet kuningas Jeesukselle (Matt.25:40) ilman että meidän lähimmäisemme on sen perusteella Jeesus. Tarkoitan tällä kaikella nyt sitä, että mikäli PH on Jumala, sen perusteella että se mitä on tehty PH:lle on tehty Jumalalle, niin siinä tapauksessa meidän lähimmäiset täytyy olla kuningas Jeesus, koska mitä olemme tehneet lähimmäisillemme, sen me olemme tehneet kuningas Jeesukselle (Matt.25:40).

Uskotko että vaivainen ihminen on Luojamme, sen perusteella että se joka "vaivaista sortaa, se herjaa Luojaansa"? (Snl.14:31). Tuskinpa niin. Tai onko kenties lähimmäisemme Jumala, sen perusteella että rakastamalla Jumalaa, me rakastamme myös lähimmäistämme? (1.Joh.5:2). Se on epäuskottavaa ja absurdia. Edellä mainittuihin asioihin ei liity minkäänlaista mystiikkaa.

Toinen kyseenalainen todiste: 1. Kor.3:16

"Ettekö tiedä, että te olette Jumalan temppeli ja että Jumalan Henki asuu teissä?" (1.Kor.3:16).

Jae ei ole lainkaan mikään todiste siitä, että Pyhä Henki on Jumala. Pyhä Henki ei ole Jumala sen perusteella että se asuu uudestisyntyneissä ihmisissä. Tätä asiaa puoltaa se, että uudestisyntyneet kristityt eivät ole muuttuneet Jeesukseksi tai Jumalaksi, vaikka olemme Kristuksessa ja Isässä:

"... että he kaikki olisivat yhtä, niinkuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa, että hekin meissä olisivat, niin että maailma uskoisi, että sinä olet minut lähettänyt" (Joh.17:21).

Edellä olevasta jakeesta olemme nyt oppineet että Jeesuksen opetuslapset eivät ole Jumala, siitäkin huolimatta että he ovat Isässä ja Pojassa (" ... että hekin meissä olisivat").

Mitkä ovat siis todisteet että Pyhä Henki on Jumala?

Sellaisia todisteita ei löydy Raamatusta.

Raamatussa kukaan ei koskaan sanonut yhtään mitään Pyhälle Hengelle. Oletko pistänyt merkille? Miksi kukaan ei koskaan sano mitään tälle oletetulle Jumalalle, jos "hän" on Jumala? Kukaan ei edes kohdistanut rukouksia Pyhälle Hengelle. Eikö jo viimeistään nyt pitäisi hälytyskellon soida päässä?

Raamatussa puhutaan paljon Isän ja Pojan välisestä rakkaudesta. Mutta kukaan ei kerro rakastavansa Pyhää Henkeä. Ei edes Isä tai Poika kerro rakastavansa Jumalasta lähtevää henkeä. Ei edes opetuslapset. Oletko pannut merkille? Jumalan vaikuttava voima ei voi rakastaa ketään, vaan se on Jumala joka rakastaa meitä voimavaikutuksensa kautta.

Raamattu sanoo rakkaudesta, että "kaiken se uskoo, toivoo ja kärsii" (1.Kor.13:7). Voidaanko sen perusteella sanoa että rakkaus on persoona, koska se tekee asioita jotka persoonat tekevät? Eipä tietenkään. Rakkauden kautta vaikuttava usko, toivo ja kärsimyksen kestäminen ei ole varsinaisesti viittaus rakkauteen, vaan ihmiseen jossa rakkaus vaikuttaa. Ymmärrätkö kielikuvien päälle? Opetus on siis se, että me itse uskomme,  itse toivomme ja itse kestämme kärsimyksen, silloin kun rakkaus on meissä; eikä suinkaan niin että rakkaus on persoona koska se uskoo, toivoo ja kärsii. Kärsimys-sana viittaa mielestäni siihen, että Jumalan aikaansaama rakkaus saa aikaiseksi sen, että me kestämme meihin kohdistetun vainon. Sillä voi toki olla asiayhteydessä muitakin merkityksiä.

Mistä löytyy Pyhän Hengen valtaistuin?

Raamatussa kerrotaan, että Jumalalla on valtaistuin, ja että Poika istuu Isän Jumalan oikealla puolella (Mark.16:9, Kol.3:1). Siellä kerrotaan myös, että ne jotka voittavat, he saavat istua Jeesuksen kanssa samalla valtaistuimella (Ilm.3:21). Apostoleilla ja 24 vanhemmilla on myös omat valtaistuimet (Matt.19:28, Ilm.4:4). Entäs Pyhä Henki? Onko Pyhällä Hengellä oma valtaistuin? Ei! Sillä ei ole mitään istuinta, vaikka olettavat tämän olevan se sama Jumala joka lähetti sen maailmaan (Joh.14:26) Jeesuksen kautta (Luuk.24:49, Joh.15:26). Miksi Pyhälle Hengelle ei ole suotu sitä kunniaa, saada istua valtaistuimella, jos saman uskotaan olevan Jumala?

Mikä on Pyhän Hengen nimi?

Isä Jumalan nimi on JHWH (2.Moos.3:15... Hänen nimensä on piilotettu sanalla "herra". Tämän huomaa yleensä ainoastaan silloin jos lukee alkutekstejä). Jumalan Pojan nimi on Jeesus / Jeshua / Jehoshua. Myös enkeleillä on kaikilla omat nimet; esim. Gabriel (Luuk.1:19) ja Miikael (Dan.10:21). Entäs Pyhän Hengen nimi? Sillä ei ole mitään persoonallista nimeä koska se ei ole persoona, saatikka Jumala. Sanat "pyhä henki" kertoo meille ainoastaan sen, että kyse on hengestä joka on pyhä. Isot alkukirjaimet ei tätä asiaa muuksi muuta, koska UT:n varhaisimmissa alkuteksteissä kaikki oli kirjoitettu ainoastaan isoilla kirjaimilla. Iso P- ja H-kirjain ovat isolla koska kääntäjät haluavat sinun uskovan että kyse on jostakin erityisestä persoonasta, ja jotta osaisit erottaa sen muista hengistä ja voimavaikutuksista.

Pyhä Henki pitää olla myöskin Jumala, muuten kolminaisuusoppi ei ole oppi kolminaisuudesta:

Mikäli Pyhä Henki ei ole Jumala, kolminaisuusoppi kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Kolminaisuusopissa Pyhä Henki täytyy myöskin olla Jumala, jotta se olisi oppi kolminaisuudesta. Mutta todisteet puuttuvat! Sana "kolminaisuus" tai "kolmiyhteinen" ei löydy Raamatusta. Eikä Jumala voi olla kolmiyhteinen jos huomioidaan että opetuslapset ovat myöskin hänessä (Joh.17:21), vaan silloin hän on kaikkiyhteinen:

"Ja kun kaikki on alistettu Pojan valtaan, silloin itse Poikakin alistetaan sen valtaan, joka on alistanut hänen valtaansa kaiken, että Jumala olisi kaikki kaikissa" (1.Kor.15:28).

Jumala käyttää itsestään aina yksikkömuotoisia persoonapronomineja:

Kolminaisuusopissa mainitaan Jumala kolmena persoonana. Mutta seuraavissa jakeissa puhuu vain yksi persoona, ja vain yksi olemus. Kiinnitä erityistä huomioita lihavoituihin yksikkömuotoisiin persoonapronomineihin:

"Älä pidä muita jumalia minun rinnallani" (2.Moos.20:3, 5.Moos.5:7).

"Minä olen Herra, eikä toista ole, paitsi minua ei ole yhtään jumalaa. Minä vyötän sinut, vaikka sinä et minua tunne…" (Jes.45:5).

"Ennen minua ei ole luotu yhtäkään jumalaa, eikä minun jälkeeni toista tule" (Jes.43:10).

"Katsokaa nyt, että minä, minä olen, eikä yhtäkään jumalaa ole minun rinnallani. Minä kuoletan ja minä teen eläväksi, minä lyön ja minä parannan; eikä ole sitä, joka pelastaisi minun käsistäni" (5.Moos.32:39).

"Niin minä otan teidät kansakseni ja olen teidän Jumalanne; ja te tulette tietämään, että minä olen Herra, teidän Jumalanne …" (2.Moos.6:7).

"Sillä minä olen Herra, teidän Jumalanne; pyhittäkää siis itsenne ja olkaa pyhät, sillä minä olen pyhä… " (3.Moos.11:44).

Vastaavanlaisia jakeita löytyy Vanhasta Testamentista useita satoja. Joten ymmärrettävistä syistä en ottanut tähän mukaan kaikkia esimerkkejä joissa Jumala ilmoittaa olevansa vain yksi (eikä monikollinen). Hän käyttää itsestään vain yksikkömuotoisia pronomineja ja verbejä. Eikö olekin merkillistä? Eikö hänen pitäisi käyttää itsestään monikollisia sanoja, jos hän tarujen mukaan on kolme persoonaa (kuten Athanasiuksen uskontunnustus hänet esittää)? 

Kysynkin nyt seuraavaksi vakavamielisen kysymyksen:

Miksi Jumala käyttää aina yksikkömuotoisia persoonapronomineja ja aina vain yksikkömuotoisia verbejä itsestään, jos hän onkin kaksi taikka kolme persoonaa?

Hänestä, Jumalastamme, on tehty kolmen persoonan käsite. Se on suuri vääryys, sillä hän on oma yksilö eikä monipersoonallisuushäiriöinen. Tämä Sanan väärentäminen on tapahtunut Saatanan valheen kautta, erityisesti kolminaisuusopin kautta. Saatana halusi romuttaa kaikesta tärkeimmän käskyn, sen, että Herra JHWH on vain yksi (5.Moos.6:4, Mark.12:29).

Annetaan Jeesuksen kertoa meille kuka on vain yksi, niin me ymmärrämme että hän ei ole lainkaan kolme persoonaa, saatikka kolmen persoonan olemus:

"Mutta Jeesus sanoi hänelle: "Miksi sanot minua hyväksi? Ei kukaan ole hyvä paitsi Jumala yksin" " (Mark.10:18).

Jeesus oli siis sitä mieltä, että vain Isä on totinen Jumala, ja siksi Pyhä Henki ei voi olla Jumala:

"Mutta tämä on iankaikkinen elämä, että he tuntevat sinut, joka yksin olet totinen Jumala, ja hänet, jonka sinä olet lähettänyt, Jeesuksen Kristuksen" (Joh.17:3).

Jeesus paljastaa että Jumala ei ole hän itse, saatikka Pyhä Henki, vaan Isä yksin:

"Kuinka te voisitte uskoa, te, jotka otatte vastaan kunniaa toinen toiseltanne, ettekä etsi sitä kunniaa, mikä tulee häneltä, joka yksin on Jumala?" (Joh.5:44).

Jakeessa ei käytetty sanaa "Isä", mutta asiayhteys (jae 43 ja 45) paljastaa meille että tämä joku, josta Jeesus puhuu, hän on Isä. Joten Isä täytyy olla se joka "yksin on Jumala", ja hän on meidän "ainoa Jumala". Jakeen Joh.5:44:n  sana "yksin", se tulee kreikkalaisesta alkusanasta "monos", mikä suomennettuna tarkoittaa "yksin", "ainoa" ja "ainut". Sama sana esiintyy jakeessa Joh.17:3 jossa Jeesus kertoo Isän olevan ainut totinen Jumala.

Ne "muut jumalat"

Ne muut jumalat, ovat myöskin jumalia, mutta yllätys yllätys, he ovat ainoastaan "niin sanottuja jumalia" (1.Kor.8:5,6), mutta eivät totisia Jumalia. Jeesuksen mukaan vain Isä on totinen Jumala (Joh.17:3), siitäkin huolimatta että hän oli psalminkirjoittajan tavoin sitä mieltä, että ne ihmiset joille Jumalan sana tuli, ovat jumalia (Joh.10:35). Jeesus ei syyllistynyt Jumalan pilkkaamiseen koska hän käytti "theos"-sanaa adjektiivina (laatusanana) eikä substantiivina. Hän tarkoitti että Jumalan sanan saaneet olivat "mahtavia" ja "voimallisia", eikä suinkaan sitä että ainoan Jumalan rinnalla on miljoonia muita totisia Jumalia. "Theos" tarkoittaa tismalleen samaa kuin Vanhan Testamentin "el"-sana: "mahtava" ja "voimallinen". Mikäli näin ei olisi, olisi Raamattu ristiriitojen kirja. Silloin Saatana (2.Kor.4:4), Mooses (2.Moos.7:1) ja kaikki Jumalan sanan saaneet (Joh.10:35) ovat myös totisia Jumalia. Mutta näin ei tietenkään ole, sillä he/ne eivät ole Jumalia luonnostaan (Gal.4:8).

Loppukevennykseksi:

Jos kerran Pyhä Henki on Jumala, niin mahtaneeko olla niin, että Jumala lupaa tässä vuodattaa Jumalan kaiken lihan ylle?

"Ja on tapahtuva viimeisinä päivinä, sanoo Jumala, että minä vuodatan Henkeni kaiken lihan päälle, ja teidän poikanne ja tyttärenne ennustavat, ja nuorukaisenne näkyjä näkevät, ja vanhuksenne unia uneksuvat. Ja myös palvelijaini ja palvelijattarieni päälle minä niinä päivinä vuodatan Henkeni, ja he ennustavat" (Apt.2:17,18).

Kommentit   

Pete
0 #1 vs. "Jumala on Henki"Pete 13.06.2017 13:07
Jos Jumala on Pyhä Henki, silloin Jeesus puhalsi ulos Jumalan suunsa kautta... ja se onkin täysin epäuskottavaa ja absurdia:

"Ja tämän sanottuaan hän puhalsi heidän päällensä ja sanoi heille: "Ottakaa Pyhä Henki..." (Joh.20:22).

Se että "Henki" on kirjoitettu isolla H:lla, ei tietenkään todista että Jumala on Pyhä Henki. Nimittäin, kreikankielisissä alkuteksteissä esiintyy vain ISOJA kirjaimia. Isojen ja pienten kirjainten yhteiskäyttöä alettiin harrastamaan vasta vuosisatoja myöhemmin. Lähinnä iso H-kirjain asiayhteydessä on kääntäjien kömmähdyksiä, taikka tahallinen virhe jolla he yrittivät pönkittää esille epäraamatullista kolminaisuusoppia, jossa myös Pyhää Henkeä pidettiin Jumalasta erillisenä persoonana, ja silti samana Jumalana.

"Jumala on henki", voisi hyvinkin olla kontekstissa viitttaus siihen, että totiset KUMARTAJAT pitäisi KUMARTAA Jumalaa hänen voimavaikutuksestaan ja totuudellisesti (=sydän/mieli mukana):

"Jumala on Henki; ja jotka häntä rukoilevat, niiden tulee rukoilla hengessä ja totuudessa." (KR-1938).

Tuo on sitten väärä käännös. Jos muutat rukoilemisen kumartamiseksi niin olet oikealla jäljellä. Sekä kumartamiselle että rukoilemiselle on olemassa omat alkusanat, ja ne viittaaavat eri asiaan, eivätkä ole edes pohjimmiltaan synonyymeja keskenään, vaikkakin rukoilemisen yhteydessä voi myös kumartaa. Mutta kaikkiin kumartamisiin ei liity rukousta, vaan kumartaminen viittasi sen ajan perinteessä kunnioituksen antamiseen. Silloin kumarrettiin, ei ainoastaan Jumalaa tai epäjumalia, vaan myös isoja ja pieniä herroja. Kristityt kumartaa vain Jumalaa taikka Kristusta, koska Jumala voiteli Kristuksen ja teki hänestä Herran.
Lainaa | Ilmoita ylläpidolle

Lisää kommentti

Asialliset viestit saavat jäädä, mutta asiattomat poistetaan. Toivomus on että kaikki kommentit liittyvät jollakin tapaa kirjoitettuun artikkeliin.


Turvakoodi
Päivitä