Äärimmäisen harvoin olen tavannut sellaisia kristittyjä jotka sanovat uskovansa että Jumalalla ei ole mitään muotoa, ja että hän on ikään kuin kaikkialla leijuva kosminen voima, ilman omaa henkiruumista. En voi täysin ymmärtää sellaista tulkintatapaa, vaikka tiedän suurin piirtein mihin raamatunjakeisiin he vetoavat. Tutkitaan seuraavaksi niitä jakeita jotka vaihtelevalla menestyksellä puoltavat heidän näkemyksiään:

"Ja hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä ainoasta asumaan kaikkea maanpiiriä ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat, että he etsisivät Jumalaa, jos ehkä voisivat hapuilemalla hänet löytää - hänet, joka kuitenkaan ei ole kaukana yhdestäkään meistä; sillä HÄNESSÄ ME ELÄMME JA LIIKUMME JA OLEMME, niinkuin myös muutamat teidän runoilijoistanne ovat sanoneet: 'Sillä me olemme myös hänen sukuansa' " (Apt.17:26-28).

Jumala ei ole kaikkialla leijuva kosminen voima ilman omaa henkiruumista. Ei siitäkään huolimatta että Paavali käytti allegoriaa jossa me ihmiset elämme, liikumme ja olemme HÄNESSÄ. Yhtä järjetöntä olisi jos minä väittäisin (Kol.1:16,17 perusteella) että Jeesus on niin suuri (kooltaan ja laajuudeltaan), että kaikki luodut ovat LUOTU HÄNEEN ( ihmiset, metsät, vuoret ja koko maapallo) ja että ne pysyvät HÄNESSÄ:

"Sillä hänessä luotiin kaikki, mikä taivaissa ja mikä maan päällä on, näkyväiset ja näkymättömät, olkoot ne valtaistuimia tai herrauksia, hallituksia tai valtoja, kaikki on luotu hänen kauttansa ja HÄNEEN, ja hän on ennen kaikkia, ja HÄNESSÄ pysyy kaikki voimassa" (Kol.1:16,17).

Liittyykö näihin sanoihin jotain mystiikkaa?

"... hänessä me elämme ja liikumme ja olemme..."

Ei. Sillä nuo sanat ovat viittauksena ainoastaan siihen että Jumala on läsnä kaikkialla, oman vaikutusvaltansa ja voimavaikutuksensa kautta ilman rajoja.

Se ei ole ainoastaan ihmiset jotka voivat olla Jumalassa (Apt.17:28, Joh.17:21) - silloin kun käytetään allegorioita - vaan Jumala on myös uskovaisissa, ilman että se tekee heistä kaikkialla leijuvan kosmisen voiman:

1.Kor.14:25 ... hänen sydämensä salaisuudet tulisivat ilmi, ja niin hän kasvoilleen langeten rukoilisi Jumalaa ja julistaisi, että Jumala totisesti on teissä.

Fil. 2:13 … sillä Jumala on se, joka teissä vaikuttaa sekä tahtomisen että tekemisen, että hänen hyvä tahtonsa tapahtuisi.

Toinen jae millä he kieltävät Jumalan henkiruumiin on seuraava:

" … jolla ainoalla on kuolemattomuus; joka asuu valkeudessa, mihin ei kukaan taida tulla; jota yksikään ihminen ei ole nähnyt eikä voi nähdä - hänen olkoon kunnia ja iankaikkinen valta. Amen" (1.Tim.6:16).

Jos me ei voida nähdä Jumalan, se ei suinkaan johdu siitä että hän on kaikkialla leijuva kosminen voima. Vaan pikemminkin siitä, että jos me nyt näkisimme hänet, me kuolisimme (2.Moos.33:20). Sitä vastoin taivaassa, me tulemme näkemään hänet kirkastetun ruumiimme kautta. Kirkastettu ruumis kestää Jumalan näkemisen (1.Kor.15:51,52, 2.Kor.3:18), mutta ei liharuumis (2.Moos.33:20).

VASTA-ARGUMENTIT:

On monta tapaa ja argumenttia millä me pystytään puolustamaan näkemystämme siitä että Jumalalla on kaksi kättä ja kaksi jalkaa, tai ylipäätänsä että hänellä on oma henkiruumis:

1) On olemassa, ei ainoastaan maallisia ruumiita (liha ja verta), vaan myös taivaallisia ruumiita; ne ovat hengellisiä ruumiita, tai henkiruumiita (1.Kor.15:40).

2) Jumala loi ihmisen oman kuvansa kaltaiseksi (1.Moos.1:26,27).

3) Jumala käveli / käyskenteli / vaelsi Paratiisissa, ja se kuultiin (1.Moos.3:8). Hänellä on siis jalat?

4) Jumala pystyy puhumaan (1.Moos.1:3,6,9 jne.) ja huutamaan (1.Moos.3:9), joten hänellä on varmasti suu millä puhua?

5) Jumala kuulee (Joh.9:31, Jes.41:17), joten hänellä on korvat?

6) Jumala näkee (1.Moos.1:4, 2.Moos.32:9), joten hänellä on silmät?

7) Jumala haistaa (1.Moos.8:20,21, 1.Sam.26:19), joten hänellä on nenä?

8) Jumala ojentaa käden (Apt.4:30, 2.Moos.3:20), joten hänellä täytyy olla kädet?

9) Jumala puhui selkäpuolestaan (2.Moos.33:23), joten hänellä täytyy olla selkä?

10) Jumalan kasvot saavat nähdä kaikki, joilla on puhdas sydän (Matt.5:8). Mutta hänen kasvonsa ovat pahantekijöitä vastaan (1.Piet.3:12). Hänellä on siis kasvot?

11) Profeetta Jesaja sai nähdä Jumalan istuvan valtaistuimellaan ja hänellä oli vaatteet yllään (Jes.6:1). Tarviiko kaikkialla leijuva energia vaatteetkin yllensä?

12) Profeetta Hesekiel sai nähdä valtaistuimen kaltaisen paikan ja siinä istui ihmisen näköinen hahmo (Hes.1:26). Ei kosminen voima istu, vaan se leijuu, jos edes sitäkään?

13) Miksi pitää sanoa että hän istuu jos hän leijuu?

MUIDEN SPEKULAATIOTA:

Voimme tehdä sen johtopäätöksen että Jumalalla on jalat koska hänen kävelystään kuului ääntä (1.Moos.3:8). John Wesley kirjoittaa kommentaarissaan seuraavasti:

“And they heard the voice of the Lord God walking in the garden in the cool of the day - Tis supposed he came in a human shape... He came walking, not riding upon the wings of the wind, but walking deliberately…”. (John Wesley’s Explanatory Notes)

Pulpit Commentary sanoo että Jumalan askelista kuului melu (ääni):

“... the noise of his footsteps…”.

Loppukevennykseksi:

1.Piet.3:12 Sillä Herran silmät tarkkaavat vanhurskaita ja hänen korvansa heidän rukouksiansa, mutta Herran kasvot ovat pahantekijöitä vastaan.

2.Moos.33:23 Kun minä sitten siirrän pois käteni, näet sinä minun selkäpuoleni; mutta minun kasvojani ei voi kenkään katsoa.

Lisää kommentti

Asialliset viestit saavat jäädä, mutta asiattomat poistetaan. Toivomus on että kaikki kommentit liittyvät jollakin tapaa kirjoitettuun artikkeliin.


Turvakoodi
Päivitä