Myös Suomessa on olemassa uskovaisia pitkähiuksisia miehiä. En tiedä tarkalleen kuinka monta, mutta oletan että puhutaan muutamasta sadasta yksilöstä. Ja nimenomaan uskovaisista. Jotkut heistä puolustavat hiustensa pituutta, esim. seuraavilla sanoilla:

"Olihan Jeesuksellakin pitkät hiukset".

Mutta oliko Jeesuksella pitkät hiukset? Vastaan: Ei ollut! Mistä tiedän, että Jeesuksella oli lyhyet hiukset? Tiedän sen lukemalla Raamattua! Raamatussa ei sanota missään, että hänellä oli pitkät hiukset. Toisaalta, ei siellä myöskään sanota, että hänellä oli lyhyet hiukset. Mistä siis saan todistusaineistoa väitteelleni?

Luontokin opettaa että pitkät hiukset on häpeäksi miehelle

Paavali oli sitä mieltä että pitkät hiukset olisivat olleet Jeesukselle häpeäksi:

"Eikö itse luontokin opeta teille, että jos miehellä on pitkät hiukset, se on hänelle häpeäksi…" (1.Kor.11:14).

Paavali jatkaa samassa yhteydessä tiukkaa linjaansa:

"Mutta jos joku haluaa väittää vastaan, niin tietäköön, että meillä ei ole sellaista tapaa eikä Jumalan seurakunnilla" (1.Kor.11:16).

Paavali tunsi aikalaistensa kulttuurin, hän eli sen keskellä, ja tiesi että miehillä ei ollut siihen aikaan tapana kasvattaa hiukset kovin pitkäksi. Jos hän olisi tiennyt että Jeesuksella oli pitkät hiukset, hän ei olisi koskaan sanonut että se olisi miehille häpeän asia. Hän ei halunnut häpäistä Jeesusta, sitä samaista miestä jonka takia hän tulisi kuolemaan marttyyrikuoleman. Tämä apostoli oli siis sitä mieltä, että Jeesuksella oli varmasti maskuliininen ulkomuoto, myös hiustensa puolesta.

Paavali näki Jeesuksen hiukset

Paavali sai nähdä Jeesuksen vastaväitteistä huolimatta. Hän sai nähdä hänen hiuksensa ja siksi hän uskalsi kirjoittaa että pitkät hiukset ovat häpeäksi miehille. Seuraavat jakeet todistavat sen puolesta, että Paavali sai nähdä Jeesuksen:

"Kun olin palannut Jerusalemiin, tapahtui minun rukoillessani pyhäkössä, että minä jouduin hurmoksiin ja näin hänet. Ja hän sanoi minulle: 'Riennä ja lähde pian pois Jerusalemista, sillä he eivät ota vastaan sinun todistustasi minusta' " (Apt.22:17,18).

"Mutta seuraavana yönä Herra seisoi Paavalin tykönä ja sanoi: "Ole turvallisella mielellä, sillä niinkuin sinä olet todistanut minusta Jerusalemissa, niin sinun pitää todistaman minusta myös Roomassa" (Apt.23:11).

Minulle on loppujen lopuksi yhdentekevää onko sinulla miehenä pitkät letit tai ei. Mutta älä puolusta omaa valintaasi kertomalla että Jeesuksella oli pitkät hiukset, jos et sitä tiedä. Sellainen puolustus on harhainen opetus jokaiselle joka sen kuulee suustasi.

Tuskin pitkät hiukset ketään kadotukseen vie. Mutta pitkät letit ovat uskovalle miehelle häpeäksi. Jumala haluaa että miehet ovat maskuliinisia ja että naiset ovat feminiinisiä. Uskotko sinä sen? Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi.

Tämä ei ole riidan asia

"Niinpä niin, oi ihminen, mutta mikä sinä olet riitelemään Jumalaa vastaan? Ei kaiketi tehty sano tekijälleen: "Miksi minusta tällaisen teit?" (Room.9:20).

Papistolla ei ollut pitkä tukka

Jumala antoi ohjeita leeviläisille papeille siitä millaiset vaatteet heillä pitää olla yllään kun menevät pyhäkköön palvelemaan häntä. Niin ikään, hän antoi myös ohjeistusta heidän tukastaan:

"Älkööt he ajattako hiuksiaan kokonaan pois älköötkä myöskään antako tukkansa kasvaa valtoimenaan. Heidän on leikattava hiuksensa" (RK, Hes.44:20).

Et ole leeviläinen pappi. Mutta oletko mies? Kuulutko pyhään papistoon? Tässä Pietarin yleisohje uudestisyntyneille kristityille jossa hän puhuu heidän rakentumisestaan pyhäksi papistoksi:

"...rakentukaa itsekin elävinä kivinä hengelliseksi huoneeksi, pyhäksi papistoksi, uhraamaan hengellisiä uhreja, jotka Jeesuksen Kristuksen kautta ovat Jumalalle mieluisia" (1.Piet.2:5).

Menetkö miehenä rukouksiesi kanssa Jumalan valtaistuimen eteen? Niin teki myös leeviläiset papit. Jumala ei halunnut, että he olisivat ajaneet pois hiuksensa kokonaan pois, mutta ei myöskään että "tukkaa kasvaa valtoimenaan". Siksi hän sanoi, että "heidän on leikattava hiuksensa" (Hes.44:20).

Mies! Onko hiuksesi huntunasi?

Paavali oli sitä mieltä, että vaimojen pitkät hiukset ovat heille kunniaksi, ja että ne ovat annettu heille hunnuksi:

"...naiselle pitkät hiukset ovat kunniaksi, koska hiukset on annettu hänelle hunnuksi" (RK, 1.Kor.10:15).

Se mikä naiselle on kunniaksi, voi olla miehelle häpeäksi:

"Jokainen mies, joka rukoilee tai profetoi pää peitettynä, häpäisee päänsä" (1.Kor.11:4).

Lisää kommentti

Asialliset viestit saavat jäädä, mutta asiattomat poistetaan. Toivomus on että kaikki kommentit liittyvät jollakin tapaa kirjoitettuun artikkeliin.


Turvakoodi
Päivitä